Reacția Ucrainei la planul de pace apărut în presă: „E doar un draft cu pozițiile Rusiei”

Reacția Ucrainei la planul de pace apărut în presă: E doar un draft cu pozițiile Rusiei
Zelenski propune purtarea discuțiilor de pace în Ierusalim. Sursă foto: Hepta - Zuma Press / Ukrinform

Oficilii ucrainieni resping informația potrivit căreia planul de pace vehiculat în presă care prevede statutul de neutralitate al Ucrainei prin asumarea neaderării la NATO ar reprezenta o versiune convenită de Kiev în cadrul discuțiilor.

„Pe scurt, ce a prezentat Financial Times este un draft și care reprezintă pozițiile cerute de partea rusă. Atât”, a reacționat Mihailo Podoliak, unul dintre negociatorii ucraineni, după apariția în presă a unui „plan de pace redactat de către Rusia și Ucraina”.

Ucraina și Rusia au făcut progrese semnificative în ceea ce privește un plan de pace în 15 puncte, care include încetarea focului și retragerea Rusiei dacă Kievul își declară neutralitatea și acceptă limitarea forțelor sale armate, potrivit a trei persoane implicate în discuții, citate de FT.com.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a afirmat mai devreme în cursul zilei de miercuri că negociatorii discută o soluție de compromis în care Ucraina să rămână neutră, după modelul Suediei și al Austriei.

Negociatorul-șef al Rusiei, Vladimir Medinski a explicat că modelele austriac și suedez ar însemna că Ucraina își va putea păstra armata, dar nu va avea voie să găzduiască baze sau trupe străine.

Acord de pace discutat de Rusia și Ucraina

Acordul propus, pe care negociatorii ucraineni și ruși l-au discutat în întregime pentru prima dată luni, ar presupune ca Kievul să renunțarea la ambițiile sale de a adera la NATO și promiterea că nu va găzdui baze militare străine sau armament în schimbul protecției de la aliați precum SUA, Marea Britanie și Turcia, au spus oficialii.

Natura garanțiilor occidentale pentru securitatea Ucrainei – și acceptarea lor față de Moscova – s-ar putea dovedi totuși a fi un mare obstacol în calea oricărui acord, la fel ca și statutul teritoriilor ucrainene confiscate de Rusia și împuterniciții săi în 2014. Un acord din 1994 care susținea securitatea ucraineană a eșuat pentru a preveni agresiunea rusă împotriva vecinului său.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
07:38 - Momentul în care militarii din Azerbaidjan împușcă fără milă un grup de soldați armeni, luați prizonieri (video)
07:18 - Volodimir Zelenski anunţă eliberarea a două localităţi din regiunea Herson
23:54 - Dan Șucu, fericit că a ales să investească la Rapid: „Este în mod cert o alegere cât se poate de bună”
23:37 - Consilierii lui Biden și Erdogan au avut o întâlnire neanunțată, la Istanbul. Discuții SUA – Turcia despre aderarea Finlandei și Suediei la NATO, dar și despre anexările rusești
23:11 - Cota apei în lacul de acumulare Tăul Mare a scăzut cu 40 de centimetri, anunță ISU Alba. Peste jumătate dintre persoanele din zona de risc din Roșia Montană au refuzat evacuarea (VIDEO)
22:47 - Cristian Preda: Eu dau în scris că Nicolae Ciucă a plagiat într-un mod grosolan. Există numeroși membri ai PNL foarte nemulțumiți că au în fruntea Guvernului și a partidului un om care a plagiat (VIDEO)
22:12 - Cristian Preda îi cere lui Nicolae Ciucă, acuzat de plagiat, să trimită o copie a tezei de doctorat la CNATDCU spre verificare / Decanul a mulțumit B1 TV: A fost singurul post prezent la protestul de la Ministerul Educației (VIDEO)
21:44 - Radu Carp, după protestul de duminică: Toți pierdem din aceste secvențe penibile. Strategia lui George Simion, falimentară. AUR nu reușește să capteze curentul de nemulțumire din societate (VIDEO)
21:18 - Victor Ponta critică Guvernul și Comisia Europeană: „Nu aud nicio soluție. Prețurile sunt la fel de mari ca în țările care nu au deloc energie” / „Nu cred că ne atacă rușii. E doar o poveste”
20:57 - Polițiștii, atacați cu pietre și înjurați de familia unui tânăr acuzat că a condus fără permis, în Olt