Recep Erdogan îi cheamă la împăcare pe Vladimir Putin și pe președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski

Recep Erdogan îi cheamă la împăcare pe Vladimir Putin și pe președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski
Foto: Recep Tayyip Erdoğan / Facebook

Pentru a doua oară, președintele Turciei, Recep Erdogan, adoptă poziția de mediator între Rusia și Ucraina. Deși trupele rusești se află cu glonțul pe țeavă la granița cu Ucraina, liderul de la Ankara crede că tensiunile ce privesc fostul teritoriu al URSS pot fi rezolvate prin dialog, potrivit presei internaționale.

În opinia lui Erdogan, un eventual conflict militar ar însemna o „încălcare gravă” și inacceptabilă a păcii regionale. Pe lângă discurs, președintele Turciei a anunțat că va face noi demersuri pentru stabilirea păcii. Mai precis, în februarie va efectua o vizită în Ucraina, pentru a discuta cu omologul său, Vladimir Zelenski. De asemenea, Erdogan s-a oferit deja să găzduiască o întâlnire de mediere pe teritoriul țării sale.

„Orice dezvoltare în regiunea dintre Rusia și Ucraina, de la încălcarea frontierei până la izbucnirea unui război, va aduce o încălcare gravă a păcii regionale și va provoca un disconfort grav în regiune”, a avertizat liderul politic din Turcia, potrivit Reuters.

Turcia, partener NATO, dar și al Rusiei

Deși este membră NATO, Turcia întreține relații bune atât cu SUA, cât și cu Rusia, deși au fost și mici tensiuni cu administrația de la Moscova, anul trecut, după ce turcii au vândut drone ucrainenilor.

„Nu putem accepta ca aceste evoluții pozitive să se transforme în negative între Rusia și Ucraina. Prin urmare, putem fi un mediator în găsirea păcii între Rusia și Ucraina”, a mai transmis Erdogan.

Erdogan a mai precizat că ar urma să facă o vizită și în Rusia, pentru a discuta cu Vladimir Putin, însă nu a oferit detalii suplimentare.

Liderul de la Ankara a transmis în repetate rânduri în 2021 că intenționează să aplaneze tensiunile dintre Rusia și Ucraina. În cursul discuțiilor telefonice desfășurate în decembrie 2021, Putin l-a avertizat pe Erdogan că administrația de la Kiev a continuat să urmeze o politică distructivă, menită să perturbe Acordurile de la Minsk cu privire soluționarea situației din sud-estul Ucrainei.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:09 - De ce propaganda rusă chiar poate să funcționeze în Mariupol. Marin Gherman: Mulți nu au văzut lumina zilei cu săptămânile. Au ieșit din subsoluri și au văzut un oraș distrus. Sunt rupți de civilizație (VIDEO)
23:58 - Biserica Ortodoxă a Ucrainei anunţă ruperea de Patriarhia Rusă
23:44 - Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz: „Am avut mai multe discuții telefonice cu Putin și voi continua să discut cu el”
23:23 - Marin Gherman: Trebuie să ieșim din iluzia că Rusia își respectă angajamentele. Rusia vrea să distrugă Ucraina, deci pacea nu e posibilă. Ucrainenii vor victoria și spun „dacă tot murim, să murim pentru ceva” (VIDEO)
23:13 - Succes românesc la Cannes: Regizorul Alexandru Belc, premiat pentru regia filmului „Metronom”, în secțiunea Un Certain Regard
22:24 - Dan Petrescu, episod neștiut cu Gică Popescu din anul în care naționala a ajuns în sferturile Campionatului Mondial: „Eram disperați să ne vadă gagicile!” (VIDEO)
22:18 - Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, cere statelor UE să sprijine Ucraina cu bani
22:01 - Kievul își pierde răbdarea. Un oficial ucrainean susține că „orice se poate întâmpla” cu oleoductul prin care Ungaria primește petrol rusesc și că ungurilor ar trebui să li se vorbească „pe limba lor”
21:54 - Val de concedieri în Armata Rusă, în rândul militarilor care au refuzat să lupte în războiul din Ucraina
21:21 - Ploiești: Un bărbat a murit în fața Spitalului Municipal. Paznicul l-ar fi văzut, dar nu a alertat medicii