Recep Erdogan intervine în conflictul dintre Rusia și Ucraina. Președintele Turciei își asumă rolul de mediator

Recep Erdogan intervine în conflictul dintre Rusia și Ucraina. Președintele Turciei își asumă rolul de mediator
Imagine de la întâlnirea pe care au avut-o Recep Tayyip Erdogan și Vladimir Putin în martie 2020, la Moscova. Foto: Hepta.ro / Sputnik / Sergey Guneev

Recep Erdogan, președintele Turciei, e gata să-și asume rolul de mediator între tabăra ucraineană și cea rusă. Astfel, oficialul de la Ankara i-a invitat pe Vladimir Putin și pe omologul Vladimir Zelenski la o întrevedere, „pentru a soluționa neînțelegerile”.

Discuțiile dintre Putin și Zelenski ar urma să fie purtate pe teritoriul Turciei, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt de la Ankara, Ibrahim Kalin, potrvit agenției de presă TASS.

„Turcia este pregătită să acționeze în orice rol pentru a reduce tensiunea dintre Rusia și Ucraina. Președintele Erdogan poartă negocieri atât cu președintele rus Vladimir Putin, cât și cu președintele ucrainean Vladimir Zelenski. De fapt, chiar i-a invitat pe amândoi să vină în Turcia, dacă vor să se întâlnească și să-și rezolve problemele și dezacordurile”, a declarat Ibrahim Kalin.

Recep Erdogan va face o vizită oficială în Ucraina

Mai mult Erdogan ar urma să efectueze o vizită în Ucraina, pentru a încerca să detensioneze situația, printr-o discuție cu președintele Zelenski.

Liderul de la Ankara a transmis în repetate rânduri în 2021 că intenționează să se implice în criza dintre Rusia și Ucraina. În cursul discuțiilor telefonice desfășurate în decembrie 2021, Putin l-a avertizat pe Erdogan că administrația de la Kiev a continuat să urmeze o politică distructivă, menită să perturbe Acordurile de la Minsk cu privire soluționarea situației din sud-estul Ucrainei.

Între timp, autoritățile ucrainene au avertizat că Federația Rusă „aproape a finalizat” acumularea de forțe ce ar putea fi folosite într-o ofensivă împotriva Ucrainei, alimentând temerile că o eventuală invazie ar putea începe „în orice moment”.

Ministerul ucrainean al Apărării susține că, potrivit ultimelor rapoarte din comunitatea de informații, Rusia a desfășurat peste 127.000 de trupe în regiune, transmite CNN.

Evaluarea a catalogat situația drept una „dificilă”. Potrivit părții ucrainene, Federația Rusă „încearcă să divizeze și să slăbească Uniunea Europeană și NATO”.

Urmăriți B1TV.ro și pe