Regina Elizabeth, monarhul cu cea mai lungă domnie din istoria regatului britanic

Regina Elizabeth, monarhul cu cea mai lungă domnie din istoria regatului britanic
Foto: reuters.com

Regina Elizabeth a II-a va intra în istorie, miercuri, devenind monarhul cu cea mai lungă domnie din istoria regatului britanic, depâșind astfel precedentul record de longevitate în fruntea ţării, de 63 de ani, 7 luni, 2 zile, 16 ore şi 23 de minute, stabilit de stră-străbunica ei, regina Victoria, informează Reuters.

În vârstă de 89 de ani, regina Elizabeth a II-a, va devenii totodată și cel mai vârstnic monarh al Marii Britanii.

Elizabeth a urcat pe tron la vârsta de 25 de ani, într-o perioadă în care Marea Britanie nu îşi revenise încă de pe urma distrugerilor produse de Al Doilea Război Mondial.

„De-a lungul ultimilor 63 de ani, Maiestatea Sa a fost o stâncă de stabilitate într-o lume aflată într-o continuă schimbare, iar altruismul ei şi simţul datoriei i-au adus multă admiraţie nu doar în Marea Britanie, ci pe tot globul”, a spus premierul britanic David Cameron.

„Trebuie să sărbătorim astăzi recordul ei extraordinar, ca şi buna cuvinţă şi demnitatea cu care a condus ţara noastră”, a adăugat premierul britanic.

Cu toate acestea, Elizabeth a II-a a nu acordă o importanţă prea mare acestui record, despre care spune că reprezintă „doar ceva mai mult” decât faptul că a avut o viaţă lungă, spun apropiații reginei.

În anul 1957,  Elizabeth a II-a a ținut primul ei discurs oficial care a fost televizat, în care a spus: „este inevitabil să par un fel de personalitate îndepărtată pentru mulţi dintre voi, o succesoare a regilor şi reginelor din istorie”.

„Nu pot să vă conduc în război. Nu pot să fac legi pentru voi sau să administrez justiţia. Dar pot să vă dau altceva. Pot să ofer inima mea şi devotamentul meu tuturor acestor insule vechi şi tuturor acestor oameni care trăiesc în comunitatea noastră frăţească”, a mai spus aceasta.

Elizabeth a II-a avea 25 de ani atunci când a urcat pe tron, pe 6 februarie 1952, după moartea tatălui ei, devenind cel de-al 40-lea monarh dintr-o linie succesorală ce îşi are originea în regele normand William Cuceritorul.