„Relațiile dintre Marea Britanie și Rusia se apropie de zero și în curând vor trece sub zero”, avertizează ministrul rus al Apărării

„Relațiile dintre Marea Britanie și Rusia se apropie de zero și în curând vor trece sub zero”, avertizează ministrul rus al Apărării
„Relațiile dintre Marea Britanie și Rusia se apropie de zero și în curând vor trece sub zero”, avertizează ministrul rus al Apărării (Hepta/ DPA Images / Pippa Fowles)

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat vineri că legăturile Moscovei cu Londra sunt la un moment extrem de scăzut, după ce s-a întâlnit cu secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, pentru discuţii pe fondul tensiunilor crescânde dintre Kremlin și Kiev.

„Din păcate, nivelul cooperării noastre este aproape de zero și este pe cale să treacă de meridianul zero și să devină negative, ceea ce este de nedorit”, a declarat Șoigu pentru agențiile de presă ruse, citate de The Moscow Times.

El a spus că speră la discuții „fără nicio escaladare” în relațiile dintre Rusia și blocul NATO.

„Occidentul umple Ucraina cu arme”

De asemenea, Șoigu a acuzat Occidentul că „umple” Ucraina cu arme.

„(n.r. Armele) vin din toate părțile și se anunță public. Nu este complet clar de ce”, a spus el.

Wallace, însoțit de șeful Statului Major al Apărării din Marea Britanie, Tony Radakin, se va întâlni și cu puternicul șef de stat major al armatei ruse Valeri Gherasimov.

Ben Wallace este cel mai recent oficial occidental care a mers în vizită diplomatică la Moscova, într-un efort disperat de a găsi o soluție diplomatică la criza din Ucraina.

Rusia are aproximativ 100.000 de militari staționați lângă granițele sale cu Ucraina, Occidentul temându-se că Kremlinul ar putea ordona un atac.

Vizita lui Wallace vine la o zi după ce ministrul de Externe al Marii Britanii, Liz Truss, s-a întâlnit la Moscova cu omologul său rus, Serghei Lavrov, pentru discuții care păreau a fi inutile și s-au încheiat cu acuzații reciproce.

Relațiile dintre Londra și Moscova sunt la cel mai scăzut nivel istoric, Rusia evidențiind Marea Britanie ca fiind „deosebit de ostilă” în comparație cu toate celelalte țări occidentale.

Ultima întâlnire dintre ministrul Apărării din Marea Britanie și cel rus a avut loc în 2013.

Gafa care ar fi fost făcută de către șefa diplomației britanice

Kremlinul a citat vineri o greșeală a ministrului britanic de Externe, Liz Truss, ca exemplu de cât de greșit informați sunt liderii occidentali cu privire la subiectul conflictului Est-Vest asupra Ucrainei.

Ziarul rus Kommersant a citat două surse diplomatice care spun că, în timpul întâlnirii cu ușile închise de joi, Lavrov a întrebat-o pe Truss dacă recunoaște suveranitatea Rusiei asupra Rostov și Voronej – două regiuni din sudul țării în care Rusia și-a consolidat forțele.

Truss i-ar fi răspuns că Marea Britanie nu îi va recunoaște niciodată ca ruși, ceea ce a dus la o corecție din partea ambasadorului Marii Britanii la Moscova.

„Este propagandă rusească clasică, o prostie totală”, a declarat o sursă apropiată de guvernul Marii Britanii.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:08 - Joe Biden, prima reacție după percheziția efectuată de FBI la reședința lui Donald Trump: „Știm că sunt unii care se concentrează mai mult pe căutarea puterii”
23:49 - Deși în conflict din cauza alegerilor, fostul vicepreședinte Mike Pence îl susține pe Trump în legătură cu percheziția FBI
23:46 - Rusia acuză SUA de „escaladare inutilă și nerezonabilă” privind tratatul pentru reducerea armamentului strategic: „A arătat ca o provocare fățișă”
23:23 - Turiști români, amendați după ce au fost prinși pe aeroport cu nisip, pietre și scoici, furate de pe plajele din Sardinia
23:17 - Picturi cu Mihai Viteazul și stemele Regatului României, descoperite la renovarea Universității de Medicină din Târgu Mureș. Erau „sub actuala zugrăveală”, spune rectorul (FOTO)
23:05 - Detaliile crimei din Argeş şochează anchetatorii! „Este dramatic!”
23:00 - Banchiza din Antarctica a ajuns la cea mai mică suprafaţă înregistrată vreodată, în istoria măsurătorilor din satelit
22:49 - Președinta Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, despre anunțul lui Alexandru Rafila: Ne dă peste cap toate programările. Un coleg a primit 380 de mesaje într-o zi de la pacienți după anunț (VIDEO)
22:20 - UPDATE: Masacru în Argeş. Cinci oameni ucişi de un bărbat cu probleme psihice!
22:07 - Suporterii lui CSA Steaua i-au cerut demisia lui Vasile Dîncu. Ultrașii au trecut și la amenințări: „N-am scăpat de Gigi ca să dăm de voi. Ori vă faceți treaba, ori va fi război” (FOTO)