Republica Cehă refuză să elibereze vize umanitare pentru rușii care fug din țară de mobilizarea lui Vladimir Putin

Republica Cehă refuză să elibereze vize umanitare pentru rușii care fug din țară de mobilizarea lui Vladimir Putin
Sursa Foto: Flickr.com

Ministrul ceh al afacerilor externe Jan Lipavsky a transmis că Republica Cehă nu va elibera vize umanitare rușilor care fug din țară pentru a evita mobilizarea anunțată de liderul de la Kremlin, potrivit AFP.

Cehia le va refuza vizele dezertorilor ruși

Foarte mulți ruși vor să-și părăsească țara, asta după ce liderul rus a decis miercuri să mobilizeze 300.000 de persoane suplimentare pentru a întări trupele care au invadat Ucraina.

„Înțeleg că rușii fug de deciziile din ce în ce mai disperate luate de Putin”, a declarat Jan Lipavsky.

„Dar cei care își părăsesc țara pentru că nu vor să îndeplinească o obligație impusă de propriul stat nu îndeplinesc criteriile pentru a primi o viză umanitară”, a mai spus ministrul ceh de externe, a cărui țară deține președinția rotativă a Uniunii Europene.

Astfel, în comparație cu alte țări UE, inclusiv Germania, care a declarat joi că este pregătită să îi primească pe ruși, Cehia a adoptat o poziție diferită față de aceștia.

„Oricine se opune cu curaj lui Putin și se pune astfel în mare pericol poate solicita azil politic în Germania”, a susținut ministrul german de interne Nancy Faeser.

De asemenea, în urma invaziei, Cehia a încetat să mai elibereze vize pentru ruși, însă a făcut o excepție pentru cazuri umanitare.

Urmăriți B1TV.ro și pe