Alegerile parlamentare din Republica Moldova, care vor avea loc pe 24 februarie 2019, ar putea genera un Parlament difuz, întărind clivajul dintre forțele pro-ruse și cele pro-occidentale, într-o vreme în care îngrijorările legate de corupția și starea democrației de acolo i-a degradat relațiile cu Uniunea Europeană, relatează Reuters.
Uniunea Europeană încheiase un acord cu Republica Moldova, în anul 2014, care viza acorduri comerciale mai apropiate și legături politice cu aceasta, oferindu-i chiar și asistență financiară, dar a devenit destul de critică la adresa Chișinăului, dată fiind situația reformelor promise de politicienii moldoveni.
Aflată între statul european România și Ucraina, scrie sursa citată, Republica Moldova a fost copleșită de scandaluri, iar Guvernul său a eșuat în a livra standarde de viață mai bune, împingând astfel o bună parte din votanți către socialiști, care doresc legături mai apropiate cu Rusia.
Igor Dodon, liderul socialiștilor, a câștigat președinția, în anul 2016, cu mențiunea că mandatul său nu va fi pus la îndoială de alegerile de pe 24 februarie.
Sondajele de opinie sugerează că scrutinul nu va genera o majoritate clară în Parlament, ridicând în aer ipoteza unor alegeri anticipate, într-un orizont scurt de timp.
„Republica Moldova a devenit o zonă gri, un teren al nimănui, aflat la frontiera dintre Est și Vest. Iar elitele, care sunt în fruntea țării acum, se bucură de această situație, pentru că așa au ajuns în postura de a fi cei care definesc regulile jocului, care le scriu și rescriu, nefiind trași la răspundere nici de Bruxelles, dar nici de Moscova.