Reuters: Japonia nu se va alătura planului SUA de a interzice China din rețelele de telecomunicații, conform Yomiuri

Reuters: Japonia nu se va alătura planului SUA de a interzice China din rețelele de telecomunicații, conform Yomiuri
sursa foto:pixabay

TOKYO (Reuters) – Japonia a comunicat Statelor Unite că Tokyo nu se va alătura, în acest moment, planului Washingtonului de a exclude firmele chineze din rețelele de telecomunicații, relatează ziarul Yomiuri, citând mai multe surse.

Japonia va lua propriile măsuri pentru a răspunde în cazul în care există îngrijorări cu privire la problema securității, în timp ce Tokyo va coopera cu Statele Unite, se arată în ziar.

Departamentul de Stat al SUA a publicat în august o actualizare a unui plan numit „Rețea curată”, care solicită ca operatorii de telecomunicații, furnizorii de servicii cloud și aplicațiile mobile de origine chineză să fie excluși din Statele Unite.

SUA presează aliații să interzică Huawei din rețelele de telefonie mobilă 5G din motive de securitate.

Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a menționat planul „Rețeaua curată” atunci când s-a întâlnit cu ministrul japonez de externe Toshimitsu Motegi la Tokyo la începutul acestei luni, a precizat publicația Yomiuri.

Conform acesteia, Japonia le-a spus Statelor Unite că Tokyo nu se poate alătura unui cadru care exclude o anumită națiune, dar va reconsidera această poziție în cazul în care există vreo modificare la actualul plan american.

Secretarul șef al cabinetului, Katsunobu Kato, purtătorul de cuvânt al guvernului, a răspuns publicației Yomiuri spunând că părerea sa este că nu a existat un schimb de opinii cu privire la planul „Rețeaua curată” în timpul întâlnirii dintre Pompeo și Motegi, dar SUA și-au explicat eforturile globale de securitate cibernetică.

”Națiunea noastră dorește să consolideze în continuare cooperarea în domeniul securității cibernetice cu SUA”, a declarat Kato în cadrul unei conferințe de presă. Japonia va lua, de asemenea, măsuri pentru a asigura securitatea cibernetică prin reducerea riscurilor lanțului de aprovizionare atunci când achiziționează echipamente de informații și comunicații, a spus el.