REVISTA PRESEI – Luni, 23 iulie: O săptămână de foc până la referendum și incidentul de la Orșova – principalele subiecte

REVISTA PRESEI – Luni, 23 iulie: O săptămână de foc până la referendum și incidentul de la Orșova - principalele subiecte
Foto: Gandul.info

Principalele subiecte tratate pe larg, luni, de întreaga presă sunt cele legate de referendumul privind suspendarea președintelui Traian Băsescu, pănă la care a mai rămas doar o săptămână.

De asemenea, un spațiu important este acordat în presă și incidentului de la Orșova, acolo unde „Flacăra democrației” a fost aruncată în Dunăre de edilul orașului, după ce, în urmă cu o săptămână fusese aprinsă la Cluj de Traian Băsescu. Și publicațiile de tip pamflet tratează acest subiect.

Canicula continuă și la începutul acestei săptămâni în sud, iar acum au început incendiile de vegetație, care au fost semnalate în zece județe din țară. Astfel, în ultimele zile au fost afectate peste 115 hectare de vegetație uscată și fond forestier, conform celor mai noi informații.

Pe plan extern, se vorbește despre situația economică dificilă din Spania, după ce în acest weekend a avut loc un miting de amploare al șomerilor, care au protestat la Madrid față de tăierile bugetare, iar problemele din Grecia sunt încă departe de a se fi încheiat – FMI ia în calcul oprirea sprijinului financiar pentru această țară.

Principalele titluri ale zilei de luni, 23 iulie:

POLITICĂ

Hotnews

„Flacara democratiei”, simbolul campaniei electorale a lui Traian Basescu, a fost aruncata in Dunare la Orsova

„Flacara democratiei”, aprinsa in urma cu o saptamana la Cluj, de catre presedintele suspendat Traian Basescu, a fost aruncata in Dunare, la Orsova, de catre un reprezentant al administratiei locale, care i-a luat torta tanarului care o transporta prin acest oras, anunta Mediafax, citandu-i pe reprezentantii Politiei Orsova.

Gândul

SĂPTĂMÂNA MARE A REFERENDUMULUI. Câţi oameni ar trebui să scoată USL la vot ca să se asigure de demiterea lui Băsescu

Numărătoarea inversă până la ziua referendumului de demitere a lui Traian Băsescu creşte tensiunea pe scena politică în ultima săptămână a campaniei.

PLAGIATUL LUI PONTA. Cum le-a dat un avocat sentinţa în plic celor opt judecători din CONSILIUL NAŢIONAL DE ETICĂ: „Sunt sătul până peste cap de tot”. EXCLUSIV

Consiliul Naţional de Etică: Ponta NU A PLAGIAT. Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti: Ponta A PLAGIAT. Premierul şi ministrul Educaţiei nu recunosc decât verdictul dat de Consiliul Naţional de Etică, considerând că restul soluţiilor (soluţia Universităţii şi cea a CNADTCU, organism între timp desfiinţat în vederea reorganizării) sunt politice.

Andrei Luca Popescu: Pontantonescu la referendum-dum

În trei luni de când a intrat la guvernare, trio-ul PSD-PNL-PC a reuşit să doboare un record pe care, spre exemplu, lui Ion Iliescu i-a luat câţiva ani să-l atingă, după îndelungi şi repetate măsuri totalitare, care au culminat cu party-ul cu panseluţe şi ciomege al ortacilor, la Bucureşti. Sportul se numeşte cursa pentru distrugerea imaginii într-un timp cât mai scurt. Fără obstacole.

România Liberă

Soarta politică a lui Ponta, în pixul Ecaterinei Andronescu

Universităţile şi cercetătorii români ar putea avea probleme de credibilitate în străinătate în urma scandalului în care a fost implicat Victor Ponta. În acelaşi timp, premierul va avea o imagine serios afectată, şi-ar putea pierde poziţia universitară şi, posibil, chiar dreptul de a fi avocat.

PLAGIAT PONTA. Vezi poziţia revistei “Nature” în legătură cu verdictul comisiilor care l-au anchetat pe premier

Publicaţia ştiinţifică Nature, cea care a scris pentru prima oară de plagiatul lui Victor Ponta, susţine într-un articol, că primul ministru „a fost scos basma curată de către comisia guvernamentală de etică (Conisliul Naţional de Etică – CNE n.red.), dar acuzaţiile de plagiat au fost reconfirmate de Universitate (Comitetul de Etică al Universităţii Bucureşti n.red..)”

Ovidiu Pecican: Român 1/2

Criza politică din România acestor zile ia tot mai mult forma unei bătălii dure, menite să facă victime, fără remuşcări, atât printre oameni, cât şi printre instituţii.

Adevărul

VIDEO INTERVIU Traian Băsescu la „Ora Adevărului“: Sper ca românii să nu legitimeze prin votul lor loviturile date statului de drept. Românii pot da o lecţie politicienilor

Deşi nu este cotat cu multe şanse în sondajele de opinie, preşedintele suspendat al României speră că oamenii nu vor valida prin votul lor lovitura dată de actuala putere statului de drept.

Duel tehnic pentru referendum

În paralel cu bătălia politică, blocurile care îşi dispută referendumul s-au angajat şi într-o dispută tehnică: USL vrea cât mai multe secţii de votare, PDL cere supravegherea video a procesului electoral.

Gabriel Liiceanu: „Preşedintele suspendat are dreptul să îşi pledeze cauza la TVR. Dacă Iliescu era în locul lui Băsescu, aş fi spus la fel”

Eseistul Gabriel Liiceanu a declarat duminică seara, la Realitatea TV, că preşedintele suspendat Traian Băsescu nu are acces să îşi pledeze cauza la postul public de televiziune, aşa cum ar fi normal să se întâmple şi că ar fi susţinut exact acelaşi lucru dacă ar fi fost vorba despre Ion Iliescu.

Constantin Iftimie: O împăcare a duşmanilor politici însetaţi de foc şi de sânge

Tare aş vrea ca acest referendum să nu fie anulat! Să coboare pacea şi omenia, ca o boare, în această vară. Să nu ni se mai ofere cuvenitele picături de venin. Ne-am obişnuit deja cu otrăvurile şi canicula.

Evenimentul Zilei

STRATEGIA USL: Voturile pe listele speciale nu se mai numără separat. Ștampilele de vot, secretizate

Europarlamentarul PDL Marian Jean Marinescu atrage atenția că, prin controversata Ordonanță de Urgență 41, Guvernul a modificat Legea referendumului astfel încât în procesele verbale încheiate după vot să nu fie trecut, seperat, numărul celor care au votat pe listele speciale.

Băsescu: Nu cred în implicarea Rusiei în ce se întâmplă în România. Papagali de la noi cad în plase

Preşedintele suspendat, Traian Băsescu, a declarat că nu crede în implicarea Federaţiei Ruse în ceea ce se întâmplă în România, apreciind că Moscova n-ar putea fi veselă că în apropierea frontierelor sale „se produce o asemenea devălmăşeală”, dar că „papagali de la noi cad în plase”.

Traian Băsescu, la mitingul de la Iași: „Spuneți «NU» iubitorilor de puşcăriabili pe 29!”

Aproximativ 20.000 de oameni au fost în Piaţa Palatului Culturii din Iaşi, ei venind din toate judeţele Moldovei pentru a-şi arăta susţinerea la referendum faţă de preşedintele suspendat Traian Băsescu.

Ion Cristoiu: Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti reabilitează ghilimelele!

Avînd-o complice pe Ecaterina Andronescu, binecuvîntată pentru asta cu fotoliul de ministru al Educaţie Naţionale şi, în acelaşi timp, cu dreptul de a bramburi din nou învăţămîntul românesc, Victor Ponta şi-a tras la iuţeală o Comisie alcătuită din suficienţi linge blide pentru un verdict în conflict cu evidenţa: Teza sa de doctorat n-ar fi un copy-paste de doi lei, ci o contribuţie remarcabilă la progresul ştiinţelor juridice din Europa.

Jurnalul Național

„Flacăra democraţiei”, aruncată în Dunăre, la Orşova. Băsescu: „Se vor aprinde multe flăcări ale democraţiei, zilele acestea”

„Flacăra democraţiei”, aprinsă în urmă cu o săptămână la Cluj, de către preşedintele suspendat Traian Băsescu, a fost aruncată în Dunăre, la Orşova, de către un reprezentant al administraţiei locale, care i-a luat torţa tânărului care o transporta prin acest oraş, Poliţia declanşând o anchetă.

Sorin Roșca Stănescu: Masa verde şi efectul ei pervers

Ce a vrut să spună suspendatul atunci când a afirmat că va refuza să câştige referendumul la masa verde? Că va încerca să obţină, dintre voturile exprimate, o majoritate în favoarea sa. Că nu se va prevala de dispoziţia Curţii Constituţionale, asumata de Parlament, conform căreia referendumul e valid doar dacă se prezintă 9.200.000 de alegători.

Kamikaze

Despre Orșova, orașul în care flacăra democrației arde pe fundul Dunării

O știre veselă ne-a înseninat azi frunțile: primarul din Orșova a aruncat în Dunăre flacăra democrației pe care pedeliștii o purtau către București. Întâmplător, Orșova e chiar orașul despre care am scris în ultimul număr, la rubrica noastră de turism de criză (cu orașe mici din România pe care nu trebuie să le vizitezi decât șantajat sau amenințat cu pistolul).

Severin a furat banii Parlamentului European prin metoda copy & paste

Europarlamentarul Adrian Severin este urmărit penal de Direcția Națională Anticorupție pentru că ar fi „obținut pe nedrept“ fonduri din bugetul Uniunii Europene. Informațiile privind afacerile pe care le făcea Severin cu banii de la UE și felul în care direcționa dînsul fondurile către clientela de partid au fost publicate în exclusivitate de Revista Kamikaze, în septembrie 2011.

ECONOMIC

Hotnews

Der Spiegel: FMI analizeaza oprirea sprijinului financiar pentru Grecia

Fondul Monetar International analizeaza oprirea sprijinul financiar oferit Greciei, se arata intr-un raport ce ar urma sa fie publicat luni de Der Spiegel, scrie publicatia elena Ekathimerini.com.

Ziarul Financiar

Cristian Hostiuc: Dacă ai avea de ales un model, între cine ai alege – Gigi Becali sau ministrul de finanţe? Răspundeţi cinstit!

De ce vrei să faci ASE-ul? Nu ştiu. Mi-am depus dosarul la mai multe facultăţi şi aştept să văd unde intru. După facultate oi vedea eu ce fac. După ASE unde vrei să te angajezi? Nu ştiu. Vreau să aştept până la terminarea facultăţii pentru a vedea care sunt opţiunile.

Scandalul listării Facebook: Nasdaq majorează compensaţiile la 62 milioane dolari

Nasdaq OMX, al doilea mare operator bursier din SUA, a majorat oferta de compensare a brokerilor care au înregistrat pierderi la debutul ofertei publice iniţiale a Facebook, din cauza unei defecţiuni tehnice, cu 15,5%, la 62 milioane de dolari, în numerar.

Evenimentul Zilei

Cum şi-a ratat leul şansele. Moneda noastră, faţă în faţă cu forintul şi zlotul

Euro stabileşte record după record faţă de leu, în condiţiile în care valutele emergente din regiune sunt mai performante în 2012: zlotul s-a apreciat cu 6%, forintul cu 8,5%, în timp ce leul a pierdut aproape 6%, spun analiştii Admiral Markets, care au analizat evoluţia leului în climatul regional şi internaţional.

Capital

Noile reglementări privind TVA și contribuțiile sociale sunt insuficient pregătite

Noile reglementări privind plata TVA și contribuțiile sociale pentru anumite grupe de vârstă sunt bune pentru mediul de afaceri, dar au încă nevoie de clarificări pentru a fi eficiente și aplicabile.

Rockefeller scoate bani din apartamente româneşti pentru investitorii americani

Renumitul grup financiar american Rockefeller a început să îşi dezvolte în Bucureşti un portofoliu de apartamente pe care, în câţiva ani, vrea să îl ducă la mii de unităţi. Folosofia lor este să construiască locuinţe care să poată fi uşor de revândut.

MEDIA

Pagina de Media

EXCLUSIV. Marca Click se scoate din nou la licitație. Dinu Patriciu, executat pentru datorii la tipografia cărților

IAR LA LICITAȚIE. Marca Click este scoasă din nou la licitație. De data aceasta, Dinu Patriciu și Adevărul Holding sunt executați în contul unor bilete la ordin emise pentru tipografia italiană Grafica Veneta, care s-a ocupat de cărțile Adevărul.

Radu Moraru și-a găsit “Nașul” pentru publicitate. DBV vinde Nașul TV

Publicitatea televiziunii Nașul TV va fi vândută, din august, de regia DBV Mediahouse. Compania va umple spațiile de reclamă ale postului lui Radu Moraru începând din luna august.

Adevărul

BBC: Rupert Murdoch demisionează de la conducerea News International

Magnatul Rupert Murdoch a demisionat de la conducerea News International Group Limited, a NewsCorp Investments şi a Times Newspaper Holdings, diviziile editoriale, situate în Marea Britanie, ale grupului media News Corporation, informează presa britanică şi americană.

ActiveWatch: Autodenunţ. În România, apărarea democrației a devenit infracțiune

ActiveWatch și membrii săi se autodenunță pentru că au răspândit informații și opinii către presă, organizații și instituții internaționale cu privire la ceea ce noi am considerat a fi abuzuri și încălcări ale principiilor democratice și ale statului de drept.


EVENIMENT

Hotnews

Incendii de vegetatie in 10 judete ale tarii: peste 115 hectare de vegetatie uscata si fond forestier afectate

Incendii de vegetatie uscata si fond forestier care au afectat peste 115 hectare au fost semnalate zilele acestea in zece judete ale tarii, peste 170 de pompieri militari, alaturi de pompieri civili, jandarmi montani si angajati ai ocoalelor silvice, Garzii de Mediu si Salvamont intervenind pentru stingerea acestora, anunta Mediafax.

Acrobatii aeriene si zboruri de agrement la Air Show & General Aviation Exhibition, pe Aeroporul Baneasa

Peste 70 de aeronave au participat, sambata si duminica, la Bucharest International Air Show & General Aviation Exhibition (BIAS 2012), eveniment desfasurat pe Aeroportul Baneasa, a declarat pentru Agerpres directorul general al Aeroclubului Romaniei, George Rotaru.

Click

Canicula continuă luni şi marţi în sudul ţării

Meteorologii au avertizat că luni şi marţi vremea rămâne călduroasă, local caniculară în sudul ţării, unde temperaturile vor fi de 35-37 de grade şi indicele temperatură-umezeală va atinge pragul critic de 80, iar în vest, sud-vest şi la munte instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată.

Gândul

HARTA celor mai PERICULOASE 40 de INTERSECŢII din Bucureşti. Care este „punctul negru” unde şoferii au avut cele mai multe accidente

Şoferii care tranzitează zilnic Capitala au multe obstacole şi provocări în trafic, însă în 40 de puncte au tendinţa să încalce aceleaşi reguli de circulaţie, lucru care duce la accidente grave. Brigada Rutieră din Bucureşti actualizează anual „punctele negre” de pe străzile Capitalei, unde au loc cele mai multe accidente rutiere.

Adevărul

Luna lui Cuptor topeşte România

Din cauza caniculei, apelurile la ambulanţă s-au dublat, pădurile din Bucegi s-au aprins de mai bine de patru zile, iar agricultorii se iau cu mâinile de cap ca urmare a secetei prelungite.

EXTERNE

Capital

Mii de şomeri au protestat la Madrid împotriva tăierilor bugetare

Mii de şomeri spanioli au manifestat sâmbătă seară la Madrid, ultimul episod al unui val de demonstraţii de furie împotriva politicii de austeritate a guvernului, în timp ce creşte preocuparea cu privire la stabilitatea financiară a ţării şi supravieţuirea euro.

Hotnews

Dupa vinerea neagra, Spania este in pericol. Ora adevarului pentru BCE ar putea sa se apropie rapid

Nici unda verde data de zona euro pentru planul de salvare a bancilor, nici anuntarea unor noi masuri draconice de austeritate nu par suficiente: caderea dramatica a pietelor de vineri risca sa aduca Spania in fata unei salvari globale, scenariul catastrofic de care se teme atat de mult Europa, scrie AFP.

România Liberă

Misterele antentatului de la Burgas

Agenţi americani, israelieni, englezi şi ai Interpol lucrează alături de cei bulgari pentru descoperirea autorilor atenta-tului antiisraelian de la Burgas. Israelul şi serviciile secrete britanice au reevaluat amenin-ţarea iraniană contra delegaţiei israeliene la JO de la Londra.

Adevărul

Turcia a mobilizat sisteme antiaeriene la frontiera cu Siria

Armata turcă şi-a consolidat dispozitivul de securitate la frontiera cu Siria, unde a transferat sisteme de rachete sol-aer şi vehicule pentru transportul trupelor, în zona Mardin (sud-est), anunţă agenţia de presă Anatolia, citată de AFP.

Evenimentul Zilei

Formula 1: Fernando Alonso a câştigat MP al Germaniei

Pilotul spaniol Fernando Alonso (Ferrari) a câştigat Marele Premiu al Germaniei, a zecea etapă a Campionatului Mondial de Formula 1, desfăşurată duminică pe circuitul de la Hockenheim.