REVISTA PRESEI – Miercuri, 25 iulie: Boicotarea referendumului și decizia CCR privind orele de vot la referendum – principalele subiecte

REVISTA PRESEI – Miercuri, 25 iulie: Boicotarea referendumului și decizia CCR privind orele de vot la referendum – principalele subiecte
Foto: Romanialibera.ro

Principalul subiect tratat miercuri de cea mai mare parte a presei din România este cel referitor la decizia PDL de a boicota referendumul din 29 iulie. Hotărârea Colegiului Director al PDL a fost luată cu unanimitate de voturi și o singură abținere. Totuși, președintele suspendat Traian Băsescu a anunțat ulterior că va merge la vot.

CCR a decis că prelungirea votului la referendum este constituţională, iar românii vor vota între 7.00 şi 23.00.

Criza de pe scena politică afectează în continuare grav economia României. Astfel, leul a ajuns, marți, la un nou minim istoric în raport cu moneda europeană.

Pe plan extern, situația economică din Spania este considerată acum mai gravă decât cea cu care s-a confruntat în trecut Irlanda, iar propunerea de buget pentru perioada 2014-2020, prezentată de Comisia Europeană, a fost respinsă de reprezentanții statelor membre UE.

Principalele titluri ale zilei de miercuri, 25 iulie:

POLITICĂ

România Liberă

CCR: Dacă referendumul nu este validat, Parlamentul decide ce se întâmplă mai departe

Curtea Constituţională a respins, marţi, ca neîntemeiată sesizarea de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 3 din Hotărârea Parlamentului nr. 34 din 6 iulie, hotărâre potrivit căreia în cazul în care referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu nu va fi validat, Parlamentul este instituţia care decide ce se întâmplă mai departe.

REFERENDUM 2012 PDL: Alegătorii să nu meargă la vot

Colegiul Director al PDL a decis, marţi, să îndemne alegătorii să nu participe la vot la referendumul din 29 iulie pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu. Surse din partid au relatat că decizia a fost luată cu 59 de voturi „pentru” şi o abţinere.

Băsescu: Eu voi fi printre cei care merg la vot duminică

Preşedintele suspendat Traian Băsescu a declarat, marţi, că va merge la vot la referendumul din 29 iulie, însă în lipsa mobilizării PDL votul său singular nu are cum să schimbe rezultatul.

Adevărul

Şapte semne de fraudă ale referendumului

Modul de organizare a referendumului pentru demiterea preşedintelui României, care va avea loc duminică, 29 iulie, conţine mai multe puncte care lasă loc suspiciunilor că votul ar putea fi fraudat.

USL: un gest neconstituţional

În opinia premierului Victor Ponta, decizia PDL de a boicota referendumul validează faptul că legenda lui „Băsescu cel curajos, care merge în faţa poporului” a ajuns la final.

Declaraţiile care au speriat Vestul

Lupta politică din România, care a adus critici vehemente ale cancelariilor occidentale, a fost şi continuă să fie alimentată de declaraţii neinspirate care afectează şi mai mult relaţiile cu UE.

Grigore Cartianu: Mai votăm, mai boicotăm…

Ceea ce era de aşteptat s-a întâmplat: tabăra pro-Băsescu a lansat oficial mesajul de boicotare a referendumului din 29 iulie.

Gândul

REFERENDUM 2012. „Săru’ mâna, suntem de la PSD şi vrem să închiriem zece autocare pe data de 29 PENTRU O NUNTĂ”. EXCLUSIV GÂNDUL

Operaţiunea „Microbuzul” este o temă care apare, dovedită sau doar ca acuzaţie, la fiecare tur de scrutin din România. Atunci când prezenţa la vot este cheia câştigului, aşa cum se întâmplă la referendumul de duminică, 29 iulie, pentru demiterea lui Traian Băsescu, turismul electoral sau scosul cetăţenilor la vot cu maşinile de partid sunt pericole cu atât mai serioase.

Referendum 2012. UN MILION DE MAGHIARI ar putea, prin neprezentare, să încline balanţa în favoarea lui Traian Băsescu, „răul mai mic”. EXCLUSIV

REZULTATUL de la REFERENDUM 2012 ar putea fi influenţat de o „variabilă” importantă. Schimbarea bruscă de poziţie a lui Traian Băsescu, care îi îndeamnă acum pe cetăţenii României să boicoteze referendumul, creează premisele ca „variabila” maghiară să dobândească o importanţă aparte în ecuaţia scrutinului de duminică.

Crin Antonescu: „Îmi pare rău pentru Traian Băsescu”

Preşedintele interimari Crin Antonescu a declarat, marţi seară, la mitingul USL de la Oradea, că prin îndemnul de boicotare a referendumului Traian Băsescu face un rău enorm României şi că nu există un sfârşit mai jalnic pentru un om politic democrat.

Câţi români vor veni la vot la referendum. Calculele lui Viorel Hrebenciuc şi Relu Fenechiu

Decizia PDL şi a lui Traian Băsescu privind boicotarea referendumului pentru demiterea preşedintelui nu modifică strategia USL susţin liderii Uniunii, care estimează o prezenţă la vot de peste 10 milioane de persoane pe 29 iulie. Condiţia de cvorum impusă de Curtea Constituţională este de 9,1 milioane de votanţi.

Cristian Tudor Popescu: Nu mi-am pierdut minţile

T. Băsescu a reacţionat la ceea ce am scris după cum urmează: „Despre gândirea lui Cristian Tudor Popescu am o părere extrem de neplăcută, nu ţin s-o spun. Un om care îi aplauda pe mineri e un laş”

Hotnews

Crin Antonescu: Dupa plecarea lui Traian Basescu justitia va face progrese spectaculoase in combaterea coruptiei

Presedintele interimar al Romaniei, Crin Antonescu, a transmis, de la Oradea, un mesaj presedintelui Comisiei Europene, Jose Barroso, si partenerilor europeni ca dupa plecarea lui Traian Basescu justitia va face spectaculoase progrese in combaterea coruptiei si condamnarea coruptilor, informeaza Agerpres.

Presa internationala despre situatia din Romania: Opozitia indeamna sustinatorii lui Traian Basescu sa nu participe la referendum / Romania nu va adera la Schengen inainte de decembrie 2012 / UE ar putea suspenda dreptul de vot al Romaniei si Bulgariei

Reactii in presa internationala nu au incetat sa apara dupa ce opozitia din Romania a cerut sustinatorilor lui Traian Basescu sa boicoteze referendumul din 29 iulie. Novinite prezinta declaratia ministrului roman de externe, Andrei Marga, privind aderarea tarii la spatiul Schengen. Intr-un blog asociat New York Times, Judy Dempsey scrie despre o posibila suspendare a dreptului de vot pentru Romania si Bulgaria in cadrul Uniunii Europene.

Evenimentul Zilei

REFERENDUM REPETAT PÂNĂ IESE. Sau sperietoare anti-boicot?

Un referendum invalidat este un referendum nul. Prin urmare el trebuie repetat, a declarat liberalul Dan Mihalache, consilierul lui Crin Antonescu la B1TV. Până când va avea loc un referendum valid, preşedintele rămâne suspendat, a mai adăugat Dan Mihalache.

Crin Antonescu, deranjat de acuzațiile de plagiat aduse lui Ponta

Crin Antonescu admite că este deranjat de acuzaţiile de plagiat aduse lui Victor Ponta, dar că orice discuţie pe această temă poate avea loc doar după referendumul din 29 iulie.

Victor Ponta: Adrian Năstase nu a fost prietenul meu

Premierul Victor Ponta a declarat, într-un interviu acordat postului de televiziune Euronews, că fostul lider PSD Adrian Năstase nu a fost prietenul lui și că își va ispăși pedeapsa.

Angela Tocila: Două scenarii posibile după referendum

Scenariul 1 Crin Antonescu este anunţat cu menajamente că trebuie să părăsească dormitorul prezidenţial. E doar ora 14 şi abia s-a trezit, fără să fi aflat încă rezultatul referendumului.

Ion Cristoiu: De ce nu voi merge la Mascarada numită Referendum

După cele trei zile dedicate suspendării Preşedintelui, o premieră în istoria democraţiilor moderne – suspendarea cît ai zice peşte – am scris în Evenimentul zilei şi am zis la B1 TV că Traian Băsescu trebuie să se întoarcă la Cotroceni doar legitimat de voinţa populară exprimată prin Referendum.

ECONOMIC

Ziarul Financiar

Creşterea cursului leu/euro măreşte ratele la bancă şi „fură“ banii din consum

Românii sunt sufocaţi de creditele în euro, amână vacanţele în străinătate, taie din consum, iar companiile numără pierderile.

Un sfert dintre cei împrumutaţi sunt restanţieri. Câţi se vor adăuga ca urmare a deprecierii leului?

Deprecierea cu 7% a leului faţă de euro de la începutul anului până în prezent poatemajora nu­mă­rul de restanţieri cu 5-10%, ceea ce va pro­vo­ca dificultăţi băncilor, în condiţiile în care nu­mă­rul clienţilor persoane fizice care au întârzieri la plata ratelor mai mari de 30 de zile ajungea la finalul lunii mai la 210.000 de persoane.

România Liberă

Directorii politici ai companiilor de stat primesc răgaz

Guvernul nu a numit până acum nici o echipă privată de management la conducerea firmelor de stat. Primul pas făcut în mai, când a venit la putere, a fost rezilierea contractului cu consultantul angajat în acest scop.

Adevărul

Leul, hăituit de politicieni şi după referendum

Chiar dacă actuala guvernare îi asigură pe români că leul va recupera terenul pierdut în faţa euro după referendum, şansele ca scandalul politic să se încheie, iar leul să prindă puteri sunt minime.

Traian Băsescu: Salut măsurile economice prezentate de Guvernul Ponta, dar să poată fi şi aplicate

Preşedintele suspendat Traian Băsescu a declarat, marţi, într-o emisiune televizată, că salută deciziile luate de Guvernul Ponta în domeniul economic, cu condiţia ca acestea să poată fi şi aplicate.

Hotnews

Hidroelectrica a denuntat contractul cu Energy Holding

Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, a decis astazi denuntarea contractului cu faimosul trader de energie, Energy Holding. Potrivit notificarii transmise catre Energy Holding, contractul de vanzare-cumparare inceteaza incepand cu 15 august 2012.

Spania, intr-o situatie mai grava decat Irlanda – fostul guvernator al Bancii Spaniei

Spania se afla intr-o situatie „mai grava decat Irlanda, o tara salvata” de Uniunea Europeana, a declarat marti fostul guvernator al Bancii Spaniei, Miguel Angel Fernandez Ordonez citat de AFP.

Bugetul UE 2014-2020: Propunerea revizuita a Comisiei Europene a fost respinsa de statele membre. Franta cere finantarea bugetului comunitar din alte surse

Reprezentantii statelor membre UE au respins, marti, propunerea de buget pentru perioada 2014-2020, prezentata de Comisia Europeana, informeaza AFP. Principalii contributori au solicitat „economii masive” care sa tina seama de contextul general de austeritate din Europa.

Evenimentul Zilei

CEA MAI MARE lovitură primită de leu: Prăbuşire de aproape 1% într-o singură zi. UN EURO, 4,6397 LEI!

Leul s-a depreciat puternic astăzi în raport cu moneda europeană, înregistrând cea mai mare scădere zilnică la cursul oficial din acest an, până la 4,6397 lei/euro, nou minim istoric.

MEDIA

Pagina de Media

AUDIENȚE. Traian Băsescu ridică B1 pe locul doi, după Pro TV

Traian Băsescu a ridicat B1 TV în topul primelor televiziuni aseară, când a fost invitat la Robert Turcescu. Emisiunea cu președintele suspendat Traian Băsescu a fost urmărită de peste jumătate de milion de români, din care peste 330.000 din mediul urban. La nivelul întregii țări, B1 TV a fost cu Băsescu pe locul doi, după Pro TV, și înainte de Antena 3.

AMENZI. După patru ore de discuții aprinse, CNA a dat doar o amendă

Un singur post de televiziune a luat, astăzi, amendă, după mai bine de patru ore în care au fost discutate abaterile televiziunilor centrale privind două săptămâni din campania pentru referendum. Postul Antena 3 a fost sancționat cu 15.000 de lei pentru “dezechilibrele costante din emisiunile informative și de dezbatere”, înregistrate în perioada 16-22 iulie.

Adevărul

Alessandra Stoicescu devine şefă peste Intact Media Group

Intact Media Group anunță numirea Alessandrei Stoicescu în funcția de Director Executiv al societății. Din acest rol, Sandra va reprezenta interesele grupului și va coordona evenimentele și proiectele speciale într-un mod unitar, pe întreaga platformă Intact.

EVENIMENT

România Liberă

„Butoanele” mafiei politico-economice. Oficiali ai statului român, implicaţi în afaceri de evaziune cu membri ai lumii interlope

Sefi din ANAF şi Garda Financiară, interlopi, oameni de afaceri, dar şi un senator şi rudele sale sunt implicaţi într-una dintre cele mai complexe reţele de evaziune fiscală care operează pe teritoriul României, ale cărei conexiuni ajung până în Bulgaria şi care a produs bugetului de stat un prejudiciu de 40 milioane euro anual.

Adevărul

Rromii fac plângere la Guinness Book

Supăraţi că nu pot intra în Cartea Recordurilor cu o mâncare tradiţională ţigănească, rromii din Sibiu vor să-şi caute dreptatea la sediul Guinness Book de la Londra.

Hotnews

Bucurestiul are oficial cea mai inalta cladire din Romania

Sky Tower a ajuns la finalizarea structurii, fiind oficial cea mai inalta cladire din tara cu o inaltime de 137 metri. In prezent, se monteaza fatadele etajelor superioare, iar in interior se fac finisajele. Cladirea va fi data in folosinta spre finalul acestui an.

EXTERNE

Adevărul

Argentina: funcţionari plătiţi prin tragere la sorţi

Din cauza lipsei de resurse financiare suficiente, primăria dintr-un orăşel din Argentina, Bialet Masse, a recurs la o metodă inedită pentru a-şi plăti funcţionarii.

Grecia aduce FMI la capătul răbdării

Fondul Monetar Internaţional ar putea sista ajutorul financiar pentru Grecia, context în care această ţară ar putea intra în faliment în luna septembrie.

Gândul

Victor Ponta, pentru Euronews: „România este o democraţie”

Premierul Victor Ponta a afirmat, într-un interviu pentru Euronews, că, în ciuda îngrijorărilor exprimate în mediul politic internaţional, România este „în mod cert” o democraţie.

Hotnews

Presedintele ghanez John Atta Mills a murit subit la varsta de 68 de ani

Presedintele John Atta Mills, 68 de ani, aflat la conducerea Ghanei din 2009, a murit subit marti, dupa ce i se facuse rau cu cateva ore in urma. „Cu inimile indurerate anuntam moartea brusca si prematura a presedintelui Republicii Ghana, John Atta Mills”, a anuntat presedintia, scrie AFP.