REVISTA PRESEI – Vineri, 13 iulie: UE îi cere lui Ponta să ia măsuri urgente pentru respectarea statului de drept și intervenţiile BNR în piaţă – principalele subiecte

REVISTA PRESEI – Vineri, 13 iulie: UE îi cere lui Ponta să ia măsuri urgente pentru respectarea statului de drept și intervenţiile BNR în piaţă – principalele subiecte
Foto: Adevărul.ro

Principalele subiecte tratate, vineri, de întreaga presă sunt în continuare cele legate de situația politică a țării. Aflat la Bruxelles pentru a da explicații privind situația justiției și a statului de drept din România, Victor Ponta s-a întâlnit, joi, cu președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, care i-a cerut premierului și Guvernului de la București să ia măsuri urgente și concrete pentru a restaura puterile Curții Constituționale și să numească un Avocat al Poporului agreat de toate partidele.

Adevărul relatează în exclusivitate despre încă un masterat inventat în biografia lui Victor Ponta.

Au fost publicate rezultatele finale la examenul de bacalaureat 2012, după soluţionarea contestaţiilor, care arată că România doboară un nou record negativ de promovare a acestui examen.

Guvernatorul Mugur Isărescu a vorbit despre cât de „corect” este cursul oficial al BNR și a explicat intervenţiile BNR în piaţă.

Pe plan extern, imaginile dezolante ale crizei din Spania cu aeroporturi fără avioane și cartiere de lux pustii sunt prezentate într-un material care încearcă să explice cum a ajuns a patra economie a Europei în pragul dezastrului.

Principalele titluri ale zilei de vineri, 13 iulie:

POLITICĂ

Hotnews

Comisia Europeană îi cere premierului Ponta să restaureze puterile CCR și să numească un Avocat al Poporului susținut de toate partidele

După ce miercuri, premierul Victor Ponta s-a întâlnit cu președintele Parlamentului European, Martin Schulz (SPD) și cu liderul S&D, Hannes Swoboda, joi am asistat la cea mai dură reacție venită din partea CE.

CCR: Restrângerea atribuțiilor Curții știrbește autoritatea acesteia și afectează principiile constituționale

Curtea Constituțională a României (CCR) susține că eliminarea atribuției CCR de a se pronunța asupra constituționalității hotărârilor plenului Camerei Deputaților, plenului Senatului și plenului celor două Camere reunite ale Parlamentului nu face decât să știrbească autoritatea acesteia și ”să înfrângă principiile statului de drept, conducând la dificultăți deloc imprevizibile în realizarea unei politici de stat adecvate consolidării și dezvoltării unui stat democratic”.

Gândul

Traian Băsescu: „Nu vreau să câştig la masa verde referendumul. Frăţia hoţilor a decis suspendarea mea după arestarea lui Năstase”

Traian Băsescu a declarat la postul public de televiziune că suspendarea sa a fost decisă după arestarea lui Adrian Năstase de „frăţia hoţilor” pentru a putea influenţa justiţia.

REFERENDUMUL pentru demiterea lui Traian Băsescu va fi urmărit atent de Comisia Europeană

Referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu va fi urmărit atent de către Comisia Europeană, pentru a elimina suspiciunile printr-o evaluare obiectivă, a anunţat, la Bruxelles, liderul Partidului Socialiştilor Europeni (PES), Serghei Stanişev, după întâlnirea cu premierul Victor Ponta.

Cristian Tudor Popescu: Constituţia României e românească?

Curtea Constituţională nu a fost creată de români. Avocatul Poporului e o instituţie născută în civilizaţia occidentală. Parlamentul l-am luat tot de acolo. Constituţia însăşi nu e românească.
Prima Constituţie a Europei este Magna Carta Libertatum, realizare a britanicilor din 1215.

Rodica Ciobanu: Monitorizarea Guvernului Ponta

Dacă Victor Ponta se întoarce de la Bruxelles cu convingerea că, gata, i-a convins pe partenerii europeni de bunele intenţii ale guvernului său, atunci a pierdut contactul cu realitatea.

România Liberă

Rusia intră în jocul suspendării preşedintelui

Teoria Conspiraţiei. Postul de radio oficial al Kremlinului susţine că suspendarea preşedintelui Băsescu a fost orchestrată de la Washington. Vocea Rusiei: „Această explicaţie a situaţiei curente este confirmată circumstanţial de faptul că la Bucureşti a fost trimis generalul Clark care a organizat suspendarea lui Băsescu în regim de blitzkrieg şi cu precizie militară. Se pare că Washingtonul a avut nevoie de suspendarea cât mai rapidă a preşedintelui şi nu a putut să lase procesul pe mâna executanţilor locali”.

Cristian Câmpeanu:
Totalitarismul cuplului Ponta&Antonescu

Marea greşeală pe care au făcut-o partenerii occidentali ai României a fost să creadă că Ponta şi Antonescu sunt la fel ca orice alt politician, de stânga sau de  dreapta, că aparţin aceleiaşi specii politice căreia îi aparţin şi ei.

Adevărul

Premierul Victor Ponta şi-a mai inventat un masterat! „Eroarea“ pe care a făcut-o Victor Ponta în CV-ul publicat în „Who’s Who“ este al treilea scandal după plagiatul tezei de doctorat şi masteratul din Catania

Ediţia românească a enciclopediei „Who’s Who“ arată că prim-ministrul României ar avea, din 2004, un master la Oxford. Reprezentanţii universităţii britanice spun că Victor Ponta a urmat doar un curs de vară.

Grigore Cartianu: Europa nu crede în puciuri

Comisia Europeană a stabilit ieri fără drept de apel: în România a avut loc o lovitură de stat. Nu veţi găsi această expresie în comunicatele oficiale, nici printre frazele scrâşnite din declaraţiile diplomatice, dar o veţi recunoaşte în condiţiile ultimative lipite pe obrazul gros al lui Victor Ponta.

Petre Barbu: Fii acum USL!

Dacă refuzi USL, atunci vei rămâne un nimeni, un fraier, un nimic. Bagă-te! Cred că a venit momentul să fii USL. Poate până acum ai fost PDL şi ai „trăit bine”, nicio problemă, e simplu să treci dincolo, fii USL!

Evenimentul Zilei

The Economist: „Ponta LUPTĂ MURDAR chiar şi pentru standardele româneşti”

Revista „The Economist” a criticat din nou în termeni duri situația politică din România și măsurile luate de premierul Victor Ponta.

Mihai Răzvan Ungureanu: „Credibilitatea României a atins un nivel extrem de scăzut”

Fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu a mers ieri la sediul de campanie al lui Train Băsescu pentru a stabili calendarul colaborării pentru referendum.

Mircea Marian: Trei minciuni spuse de Ponta în faţa lui Martin Schulz

Trebuie să recunosc, Victor Ponta mă surprinde cu abilităţile sale. În 22 de ani de presă, nu am întâlnit pe nimeni, pe nimeni, insist, care să mintă cu atâta seninătate şi cu o frecvenţă complet năucitoare.

Mircea Cărtărescu: Rădăcinile răului

Acest început de iulie 2012 va rămâne fără-ndoială în istorie. Nu oricui i-a fost dat să trăiască aşa ceva.

ECONOMIC

Ziarul Financiar

Cursul pare în echilibru. Dobânzile sunt prea mari. Avem nevoie de investiţii străine

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu nu crede în soluţia „stimulaţi consumul“ pentru relansarea economiei atât timp cât nu ar exista destule capacităţi de producţie şi avertizează băncile care plătesc dobânzi de 5% la depozitele în euro.

România trebuie să creeze locuri de muncă pentru a avea creştere economică. Cursul şi inflaţia nu pot stimula creşterea

România trebuie să creeze locuri de muncă şi să îşi crească pro­ducti­vitatea pentru a avea creştere eco­no­mică, iar investiţiile sunt esenţiale.

RCS îşi înghite discret rivalii şi atacă zona rurală

Compania RCS&RDS, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa locală de comunicaţii, a preluat în ul­timul an de zile, potrivit infor­maţiilor ob­ţinute de ZF de pe pia­ţa de telecom, apro­xi­mativ 200.000 de abonaţi prin achiziţii succesive ale unor rivali mai mici de pe piaţa de cablu, pa­tru tranzacţii având loc doar în prima parte a aces­tui an.

Gândul

Merkel: Criza datoriilor dăunează mai puţin Germaniei comparativ cu prăbuşirea Lehman Brothers din 2008

Criza datoriilor din zona euro provoacă Germaniei mai puţine daune decât prăbuşirea Lehman Brothers, în 2008, când economia germană s-a contractat cu circa 5%, a declarat marţi cancelarul Angela Merkel, în timpul unei vizite în Indonezia, relatează publicaţia The Guardian.

Hotnews

Bulgaria nu este pregătită pentru adoptarea monedei euro – președintele Rosen Plevneliev

Bulgaria nu este încă pregătită să adopte moneda euro, dar apartenența la zona monedei comune se va putea face în viitor, a anunțat președintele bulgar Rosen Plevneliev într-un interviu pentru Die Welt, citat de Novinite.

Bloomberg: Agitația din România afectează previziunile pentru leu și crește costul de finanțare a datoriei

„Lupta politică dintre premierul Ponta și președintele suspendat Traian Băsescu va crește costurile de finanțare a datoriei României și va agrava starea leului, a doua cea mai puțin performantă monedă națională luna aceasta, scrie revista americană de afaceri Bloomberg, citând economiști și investitori europeni.

România Liberă

Dominique Moisi: Problema Europei cu pieţele emergente

De la Hong Kong la Sao Paolo şi în toate punctele dimprejur, un singur cuvânt predomină în vocabularul investitorilor importanţi: Grecia. Va rămâne Grecia în zona euro? Ce se va întâmpla cu Uniunea Europeană şi cu economia globală dacă nu rămâne?

Gabriel Bejan: Îi va intra lui Antonescu pe 29 iulie chintă royală?

Imaginaţi-vă un jucător slab de poker care vine şi se aşează la o masă la care stau numai profesionişti. Deşi, în mod normal, nu ar avea nici o şansă să le ia banii rechinilor cu care joacă, omul nostru mizează pe un singur lucru: să-i intre chintă royală.

MEDIA

Pagina de Media

Tăieri de salarii la Adevărul. Șefii, minus 30%

Mai mulți angajați de la Adevărul Holding, trust deținut de Dinu Patriciu, au fost chemați, pe rând, astăzi la resurse umane pentru a fi informați de tăierile salariale. Acestea ajung până la 30%, în cazul celor mai mari salarii.

Consiliul de Onoare al radioului public a decis: Carmen Valică a respectat deontologia profesională

Consiliul de Onoare al radioului public a analizat situației corespondentului Carmen Valică și a stabilit că jurnalista a respectat principiul informării corecte și deontologia în perioada în perioada la care se referă acuzațiile lansate de cotidianul.ro și de senatorul PSD Dan Șova că ar fi dezinformat-o pe Vivianne Reding, comisar european.

Claudiu Lucaci, director interimar la știrile TVR

Jurnalistul Claudiu Lucaci este, începând de astăzi, 12 iulie 2012, director interimar al Direcţiei Emisiuni Informative şi Sport (DEIS), fiind numit de noul șef al TVR, Claudiu Săftoiu.

Adevărul

Conducerea TVR trebuie să prezinte planul pentru restructurare până la 20 iulie

Comitetul Director al TVR trebuie să prezinte liniile principale pentru restructurarea Televiziunii Române, până pe 20 iulie, dată în care acestea vor fi luate în discuţie de Consiliul de Administraţie al instituţiei, au declarat surse din televiziunea publică, citate de Mediafax.

Gândul

Die Presse: Ponta a angajat la Bruxelles firma de PR a Gazprom şi a guvernului rus. Guvernul susţine că nu există vreun contract

Cotidianul austriac Die Prese anunţă că premierul Ponta a angajat, pentru îmbunătăţirea imaginii la Bruxelles, firma de PR şi lobby G+Europe, care reprezintă la Bruxelles şi interesele concernului rus Gazprom şi ale administraţiei din Moscova, Guvernul precizând însă că nu este încheiat un contract.


EVENIMENT

Gândul

edu.ro – REZULTATE BACALAUREAT 2012. NOTELE FINALE afişate pe toate judeţele – EXCLUSIV- Cum arată subiectele la BAC-ul din Franţa

După publicarea pe edu.ro a REZULTATELOR FINALE la EXAMENUL DE BACALAUREAT 2012, după SOLUŢIONAREA CONTESTAŢIILOR, România va doborî un nou record negativ de promovare a acestui examen.

Profesori reţinuţi după ce au primit bani de la elevi pentru a interveni la comisiile de evaluare de la Bacalaureat

Patru profesori din judeţul Ialomiţa au fost reţinuţi pentru luare de mită şi trafic de influenţă dupa ce au pretins şi primit bani de la elevi, pentru a interveni pe lângă membrii comisiilor de evaluare a lucrărilor de la bacalaureat, pentru ca absolvenţii să obţină note de promovare a examenului.

Evenimentul Zilei

Negociere-surpriză: Revanşa Bute-Froch, la Bucureşti?

Rudel Obreja, preşedintele Federaţiei Române de Box, vrea să organizeze în ţară meciul dintre pugilistul român şi cel britanic.

Lista farmaciilor care NU eliberează rețete electronice. Pacienții care nu le ridică în 48 de ore pierd medicamentele!

Un raid făcut prin farmaciile din Bucureşti din zona centrală a arătat că acestea încă nu sunt pregătite tehnic să elibereze reţeta electronică. Mai grav este că pacienții trebuie să-și ridice aceste rețete în 24, maxim 48 ore, altfel rămân fără medicamente.

Libertatea

Singura livadă de smochini din ţară este în pericol!

Localitatea Sviniţa, din judeţul Mehedinţi, a devenit cunoscută nu doar în ţară, ci şi în Europa, pentru dulceaţa fină de smochine care se face aici. În prezent însă, singura livadă de smochini din ţară este în pericol, arbuştii fiind afectaţi de frigul din iarna trecută.

EXTERNE

România Liberă

Ascensiunea statelor mafiote: cum ajung infractorii la vârful puterii

Poliţia, procurorii şi judecătorii din întreaga lume se confruntă cu o nouă ameninţare, mai gravă decât înmulţirea infractorilor sau lipsa de resurse: mafia de stat. Pe de-o parte, infractorii au pă­truns în instituţiile de stat la un nivel fără precedent, iar pe de altă parte mulţi înalţi funcţionari publici au preluat operaţiunile ilegale ale mafiei locale, în loc să lupte pentru eradicarea bandelor puternice.

Gândul

IMAGINILE CRIZEI din Spania: aeroporturi fără avioane, cartiere de lux pustii

Din Castellon până în Valencia, Spania este cuprinsă de criză. Un reportaj Daily Mail încearcă să descopere cum a ajuns a patra economie a Europei în pragul dezastrului şi cum arată drumul Spaniei spre anarhie. În Spania, lucrează peste un milion de români, care sunt şi ei afectaţi de criza economică iberică.

Nouă alpinişti au murit într-o avalanşă în masivul Mont Blanc

Nouă alpinişti, britanici, germani, spanioli şi elveţieni, au murit joi în masivul muntos Mont Blanc, într-o avalanşă, această tragedie fiind cea mai gravă din Alpii francezi în ultimii zece ani, relatează AFP.

Libertatea

S-au bălăcit în noroi

Sute de americani s-au bălăcit, ieri, într- o groapă plină cu peste 75 de tone de apă şi 200 de tone de pământ, în oraşul Westland, din statul american Michigan, unde au sărbătorit cea de-a 25-a ediţie a Festivalului anual “Ziua noroiului”.