REVISTA PRESEI – Vineri, 6 iulie: Votul Parlamentului pe suspendarea lui Traian Băsescu și efectele instabilității politice în economie, principalele teme

REVISTA PRESEI – Vineri, 6 iulie: Votul Parlamentului pe suspendarea lui Traian Băsescu și efectele instabilității politice în economie, principalele teme
Foto: ZF.ro

Evenimentele care au avut loc joi pe scena politică și socială din România sunt relatate pe larg în ediţiile de vineri ale principalelor publicaţii din România. Cel mai important subiect al zilei este votul pentru supendarea președintelui Traian Băsescu.

Curtea Constituţională se va întruni vineri dimineaţă, pentru a se pronunţa asupra cererii USL de suspendare din funcţie a şefului statului, iar apoi, de la ora 17:00 vor avea loc dezbaterile și votul asupra solicitării USL de suspendare a președintelui.

De asemenea, sunt dezbătute pe larg protestele de stradă anti-USL, fluctuațiile cursului valutar și ale bursei, în urma crizei politice, catalogată ca una dintre cele mai importante din România de după 1990.

Principalele titluri ale zilei de Joi, 5 iulie:

POLITICĂ

Hotnews

Raportul Comisiei Europene pe Justiție, amânat pentru a vedea impactul măsurilor luate de Parlament și Guvern

Comisia Europeană ar urma să amâne raportul pe Justiție care trebuia să fie dat publicității cel târziu la începutul săptămânii viitoare, au declarat pentru HotNews.ro mai multe surse europene. Raportul s-a amânat până cel puțin în 18 iulie, dacă nu cumva pâna în luna septembrie, au precizat sursele citate.

Dan Tapalagă: Esența răului

Dan Tapalagă vorbește în editorialul său despre ”esența răului”, reprezentată de anularea democrației bazată pe echilibrarea puterilor în stat. 

Cine este Wesley Clark, consilier pe probleme strategice al lui Ponta: membru în conducerea unei companii petroliere unde Soros are 20% din acțiuni. Compania are afaceri cu gaze de șist în Polonia

Premierul Victor Ponta a anunțat joi seară, după ședința de Guvern, ca îl va avea drept consilier pe probleme strategice și de securitate pe generalul american Wesley Clark. Clark este membru în Consiliul director al companiei BNK Petroleum, o companie petrolieră unde Soros a cumparat 20% din acțiuni prin intermediul fondului saă de investiții Quantum Partners LP.

Mitingul anti-USL din Piata Revoluției. MR Ungureanu: Am o veste pentru dvs, domnule Crin Antonescu – va trebui să mergeți la serviciu de acum înainte / Monica Macovei: Ne unim toți cei de dreapta și salvăm țara!

Hotnews scrie despre protestele anti-USL și anti-Guvernul Ponta de joi din Piața Revoluției din București. La miting-ul organizat de PDL la ora 18:00 au fost în jur de 3.500 de persoane, care i-au ascultat pe Monica Macovei, Cristian Preda, Mihai Răzvan Ungureanu și alți lideri ai PDL vorbind de pe o scenă, au scandat lozinci împotriva USL și de susținere a președintelui Traian Băsescu și a lui Mihai Răzvan Ungureanu.

Parchetul General a cerut MAE copiile corespondenței referitoare la componența delegației la Bruxelles

Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție a cerut ministrului de Externe Andrei Marga copii ale corespondenței purtate cu instituțiile UE, cu Administrația Prezidențială și cu premierul Victor Ponta cu privire la componența delegației care a reprezentat România la lucrările Consiliului European din 28 – 29 iunie.

România Liberă

Preşedintele, din nou la judecata Parlamentului. Marile puteri sar în apărarea lui Băsescu

România Liberă vorbește despre votul de vineri al Parlamentului pentru suspendarea preşedintelui, care marchează una dintre cele mai importante crize politice care au avut loc în România după 1990.

Sabina Fati: Logica unui puci acceptat de toate părţile. De ce rămâne România tăcută?

Transformarea Parlamentului într-o întreprindere care îşi foloseşte prerogativele doar pentru a aduna toată puterea în mâinile cuplului Antonescu&Ponta nu îngrijorează celelalte puteri ale statului, nu alarmează fragila societate civilă şi nu-i deranjează pe români. Puciul este o tradiţie acceptată în linişte, uneori cu frică, alteori pur şi simplu cu nepăsare, scrie Sabina Fati în editorialul său din România Liberă.

Cristian Câmpeanu: E timpul pentru încă o luptă pentru libertate

Cristian Câmpeanu scrie în editorialul său din România Liberă că ceea ce se întâmplă astăzi în România este un atac sistematic împotriva instituţiilor libertăţii câştigate cu sânge în 1989.

Adevărul

MRU: Dacă va fi nevoie, voi candida la Președinția României

Prezent la mitingul organizat de PDL în Piața Revoluției, fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu a declarat că va candida la Președinție dacă va fi nevoie. Totodată, acesta le-a cerut participanților să picheteze vineri clădirea Parlamentului.

Lavinia Şandru: UNPR nu va vota pentru suspendarea preşedintelui Traian Băsescu

Vicepreşedintele UNPR Lavinia Şandru a declarat, joi seară, că parlamentarii progresişti nu vor vota solicitarea de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu.

Liviu Avram: Legi cu dedicaţie pentru debarcarea lui Băsescu

În paralel cu acţiunile brutale din Parlament ale majorităţii USL, Guvernul a întreprins un intens proces de modificări legislative, menit a uşura demiterea preşedintelui României.

Mălin Bot: Cum este caracterul lui Victor Ponta?

Prim-ministrul Victor Ponta a insistat astăzi în a susţine o minciună sfruntată într-un caz limpede ca lumina zilei. Mai grav este că încearcă să mascheze situaţia delicată în care se află, lansând un atac nepotrivit împotriva jurnaliştilor care au scris despre asta.

Gândul

Legea Referendumului, modificată de Guvern. Băsescu poate fi demis cu 50% plus 1 din numărul voturilor exprimate

Guvernul a modificat prin ordonanţă de urgenţă Legea referendumului, stabilind că preşedintele poate fi demis cu majoritatea voturilor valabil exprimate, la nivelul ţării, ale cetăţenilor participanţi, afirmă surse oficiale.

Suspendarea lui Traian Băsescu. Îmbrânceli între susţinătorii şi opozanţii preşedintelui la mitingurile din Capitală. Ce s-a întâmplat în ţară

Joi a fost ziua mitingurilor în Bucureşti, dar şi în ţară. Totul a început în Capitală când 3.000 de pedelişti, dar şi reprezentanţi ai societăţii civile, au protestat faţă de mutările impuse de USL în ultima perioadă.

Ce crede Cristian Tudor Popescu că a fost „responsabil” în discursul lui Traian Băsescu din Parlament

“Domnul Băsescu a mai făcut un lucru foarte important, şi, din nou, responsabil. A făcut o declaraţie foarte puternică, de preşedinte, când a spus: nici la Bruxelles, nici la Washington, nici la Paris, nici la Moscova nici la Beijing nu se face ordine în România”, a declarat Cristian Tudor Popescu.

Evenimentul Zilei

România, pericol de implozie. Traian Băsescu a dat piept cu parlamentarii USL

Şeful statului a ascultat, ieri, în plenul Parlamentului, acuzaţiile în baza cărora USL cere suspendarea sa. Azi, preşedintele va răspunde punct cu punct reproşurilor ce i se aduc.

Ion Cristoiu: Băsescu a luat startul în campania pentru referendum

Şeful statului încearcă să mobilizeze electoratul activ, filo-european. Aceasta e o miză mai mare chiar decât referendumul, crede Ion Cristoiu.

Mircea Marian, EDITORIALUL EVZ: Jos Băsescu! Dar opriţi atacul împotriva democraţiei

Nu este vorba despre Traian Băsescu, Vasile Blaga, Roberta Anastase ci despre lovitura constituţională pe care guvernul şi majoritatea parlamentară o dau în aceste zile.

Silviu Sergiu: Pilat din Ponta. Cum se spală premierul pe mâini de „sângele” lui Băsescu

Efortul lui Victor Ponta de a se delimita public de mazilirea preşedintelui Traian Băsescu şi, implicit, de terfelirea oricăror reguli democratice, ar fi comic, dacă n-ar fi de-a dreptul penibil.

Cotidianul

Traian Băsescu ar putea fi suspendat astăzi

Curtea Constituţională se întruneşte în această dimineaţă pentru a se pronunţa asupra cererii USL de suspendare din funcţie a preşedintelui. Apoi, solicitarea va fi dezbătută în şedinţa comună a celor două camere ale Parlamentului, programată să înceapă la ora 17.00.

Curierul Național

Gitenstein: Slăbirea instituţiilor româneşti poate afecta parteneriatul SUA – România

Mark Gitenstein a reacţionat la acuzaţiile de partizanat faţă de preşedintele Traian Băsescu, făcute de unii politicieni români, între care Gyorgy Frunda, senator UDMR. Ambasadorul american a spus că are obligaţia dar şi instrucţiuni de la Guvernul american să îşi exprime public  opinia, chiar dacă aceasta ar putea deranja persoane din România.

ECONOMIC

Ziarul Financiar

Instabilitatea politică costă România 1 mil. euro pe zi din creşterea dobânzilor

Persistenţa tensiunilor politice afectează imaginea României în ochii investitorilor străini şi poate antrena creşterea costurilor de finanţare, cu consecinţe importante asupra cheltuielilor cu dobânzile la datoria publică, fiind influenţată negativ şi finanţarea sectorului privat.

ING: Criza politică din România ar putea duce cursul la 4,55 lei/euro

Cursul de schimb ignoră de obicei politica românească, însă de această dată acapararea puterii de către USL este destul de serioasă pentru a pune presiune o perioadă mai lungă asupra cursului euro-leu, potrivit grupului bancar ING, care vede o apropiere rapidă de cotaţia 4,55 lei/euro.

Andrei Chirileasa: SIF-urile rămân o „democraţie” greu de cucerit: unii cu banii, alţii cu puterea

În timp ce toată lumea din România urmăreşte cu sufletul la gură înfruntarea sângeroasă dintre Guvernul Ponta, Parlament şi Preşedintele Băsescu, în timp ce presa internaţională e cu ochii pe România şi scrie despre ceea ce consideră ei a fi atacul asupra democraţiei şi a legilor din România.

România Liberă

The Economist: Tacticile lui Ponta ar putea întări sprijinul pentru Traian Băsescu

Un nou articol despre România a fost publicat pe un blog al prestigioasei reviste The Economist. De data asta a fost prezentat contextul din jurul iminentei suspendări a preşedintelui Traian Băsescu.

Evenimentul Zilei

De ce o să pice leul odată cu suspendarea

Leul pare să fi reintrat într-un şir de minime istorice, similar celui de la învestirea guvernului Ponta, după ce ieri cursul a ajuns la 4,4796 lei/euro.

Adevărul

Cum fac economii Spania şi Franţa

Madridul pregăteşte reducerea salariilor şi a indemnizaţiilor de şomaj, pentru a respecta ţinta de deficit pentru 2012, de 5,3% din PIB, potrivit acordului cu Bruxellesul. Parisul introduce noi taxe.

Curierul Național

Afaceri de 8 mil. euro pentru Gral Medical, în primele 6 luni ale anului

Operatorul de servicii medicale private Gral Medical a înregistrat în primele 6 luni din 2012 o cifră de afaceri de 35,5 milioane lei (8 milioane de euro), în creştere cu 22% faţă de perioada similară a anului precedent, a anunţat compania într-un comunicat de presă.

47 de companii de stat vor avea manageri profesionişti

Ministerul Econonomiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA) a publicat ieri anunţul de achiziţie a serviciilor de recrutare şi plasare a managerilor profesionişti la 47 de companii de stat, „aduse într-o situaţie financiară nefavorabilă”, scopul selectării consultanţilor fiind redresarea economică a companiilor. Cele 47 de societăţi, printre care Romgaz, Transgaz, Electrica, Termoelectrica şi Hidroelectrica, au o situaţie financiară nefavorabilă.

Libertatea

ONU vrea ”taxă pe miliardari”

Conferinţa Naţiunilor Unite pentru comerţ şi dezvoltare propune impozitarea miliardarilor lumii pentru a face rost astfel de bani care pot fi folosiţi în favoarea ţărilor în curs de dezvoltare.

SOCIAL

Evenimentul Zilei

BĂTAIE DE JOC. Spitalul în care doctorii iau mâncarea de la gura pacienților

Medicii şi asistentele de la Spitalul Judeţean din Slatina au fost sancţionaţi în urma unui control care a scos la iveală că nu-şi respectă programul de muncă şi nu pot justifica toate porţiile de mâncare.

Adevărul

Românul care a speriat Austria, prins la Iaşi

Un bărbat care a dat 48 de spargeri la Innsbruck, în doar cinci luni, a fost prins în plină zi pe o stradă din municipiul Iaşi.

Gândul

PERLE BAC 2012. Ce au găsit profesorii în lucrările liceenilor care au dat BACALAUREATUL

Cele mai multe PERLE de la BAC 2012 se regăsesc în lucrările de la limba şi literatura română, materia la care elevii au putut să se abată de cerinţă cel mai uşor. În continuare, vă prezentăm o listă cu cele mai haioase PERLE de la BAC 2012.

MEDIA

Pagina de Media

Adevărul nu mai ia în calcul tirajul în vânzările de publicitate. Trustul împrumută modelul TV-ului

Mediapoint, regia de vânzări a holdingului Adevărul, înlocuiește modalitatea de a vinde publicitate pe baza tirajului și trece pe vânzarea exclusivă a audienței publicațiilor. Mai precis, pe baza cifrelor oficiale publicate de Studiul Național de Audiență.

Thinkdigital România și Q2M fuzionează. Dragoș Stanca va conduce noua entitate

Companiile Thinkdigital România, membru al grupului Thinkdigital, și Q2M, firmă independentă locală ce activează în domeniul vânzării de spații publicitare online, vor fuziona.

EXTERNE

Evenimentul Zilei

Postul public austriac ORF: România se îndreaptă cu pași rapizi spre SUSPENDAREA din UE

Într-un comentariu publicat pe pagina electronică, jurnaliștii postului public austriac ORF avertizează că România se îndreaptă „cu pași rapizi” către suspendarea din Consiliul European în urma încălcărilor repetate ale principiilor democratice.

Adevărul

Krichbaum îi scrie lui Barroso: În România democraţia e atacată; e cazul suspendării dreptului la vot al României

Gunther Krichbaum, preşedintele Comisiei de afaceri europene a Bundestagului, i-a cerut preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, declanşarea procedurii de infringement împotriva României şi suspendarea votului său în Consiliul European în urma subminării statului de drept şi democraţiei.

Cotidianul

”Rusia nu are de gând să se amestece în treburile României”!

Criza politică din România nu putea să treacă neobservată la Moscova, unde a reacţionat Vocea Rusiei, care reprezintă punctul de vedere oficial al conducerii acestei ţări. Din această perspectivă, Vocea Rusiei apreciază că actuala criză politică din ţara noastră „reprezintă în primul rând lupta dintre preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta şi dintre Băsescu şi Parlament.

Ziaristul de la „El Pais” este bursier ICR!

Ziaristul Raul Sanchez Costa de la cotidianul “El Pais”, devenit celebru după publicarea interviului cu premierul Victor Ponta, în care acesta îşi anunţa demisia în cazul confirmării plagiatului, este unul dintre agenţii racolaţi de ICR încă din anul 2006, când a devenit bursier al acestei instituţii.

Revisa presei a fost realizată de Florin Tulbure, B1.ro.

Ultima oră
13:41 - Loredana Groza, anunț după ce duminică a fost luată cu ambulanță. Cum se simte artista
13:37 - IOS 15, lansat oficial. Ce aduce nou sistemul de operare de la Apple
13:28 - Acces Direct, de la Antena 1, vine cu o nouă blondină: Cosmina Scăunașu. Cine este ea şi ce a spus Mirela Vaida
13:23 - Explozie a cazurilor de COVID: 6.789 în ultima zi, din care peste 1.000 doar în București. Încă un județ a intrat în scenariul roșu / Pandemia a mai făcut 129 de victime / 990 de pacienți la ATI, din care 20 sunt copii
13:11 - Florin Cîțu: O să cer o anchetă pentru că vreau să știu cum a fost pregătit valul 4 de Ministerul Sănătății
13:10 - UE susține Franța, în conflictul cu SUA, pe tema submarinelor nucleare. Care a fost poziția oficială a României / Scandalul se poate extinde și la noi, unde Naval Group a câștigat un contract pentru corvete, care încă nu a fost semnat
13:00 - Vlad Voiculescu (USR PLUS): Campania de vaccinare e un eșec. Problemele – Prioritizarea esențialilor și concursul întru relaxare, când vaccinarea deja încetinea
12:43 - Sute de centre de vaccinare anti-COVID au fost închise temporar. Câte mai sunt funcţionale
12:37 - Ionuț Moșteanu (USR PLUS), despre premier: L-a demis pe Octavian Berceanu de la Garda de Mediu și l-a înlocuit cu fiul unui primar PNL care și-a făcut averea tăind păduri. Ăsta e Florin Cîțu! (VIDEO)
12:24 - Florin Cîțu, despre USR PLUS: Cu fiecare zi în care mă atacă pe mine și pe președintele Klaus Iohannis și susțin AUR, sunt responsabili pentru ce se întâmplă (VIDEO)