REVOLTĂTOR! BREXIT-ul a început deja pentru români: Ministrul de Interne al Marii Britanii…

REVOLTĂTOR! BREXIT-ul a început deja pentru români: Ministrul de Interne al Marii Britanii...

Se pare că pentru români Brexit-ul deja a început. Ministrul de interne britanic a semnat o scrisoare în care-i cere unui cetățean român aflat în Regatul Unit să se întoarcă în România pentru a evita să devină "nevoiaș". Scrisoarea a fost dată publicității de publicația londoneză The Observer, scrie RFI.

Scrisoarea, scrisă în numele ministrului Amber Rudd, îi sfătuiește pe cetățenii Uniunii Europene să ia în considerare plecarea din Regatul Unit deoarece ei au "dreptul de a călători liber de-a lungul UE și pot vizita, locui, studia și, în cele mai multe cazuri, lucra în orice stat membru al UE", ceea ce, scrie Observer, poate fi interpretat ca un semn premergător al părăsirii Uniunii de către Marea Britanie.

Scrisoarea datează din 18 octombrie și este adresată unui cetățean al României aflat într-un centru de detenție pentru imigranți. El este anunțat că solicitarea sa pentru locuință de urgență a fost respinsă și ca atare ar trebui să ia în considerare plecarea în altă țară.

"Ați putea evita să deveniți nevoiașprin întoarcerea în România sau într-un alt stat membru al UE în care ați putea beneficia de toate drepturile prevăzute de Convenția Europeană a Drepturilor Omului, fără interferențe" se mai spune în documentul emis de ministerul de In terne britanic.

Numărul expulzărilor de cetățeni UE din Marea Britanie a crescut simțitor după referendumul din 23 iunie 2016, în care electoratul a votat în favoarea părăsirii UE, ajungând la 5301 în anul încheiat la 30 iunie 2017.

Vizați de către guvern sunt în special persoanele fără adăpost.Între timp însă, directoratul pentru justiție al Comisiei Europene contestă măsurile care permit expulzarea administrativă a cetățenilor UE care dorm pe stradă.

Reamintim în context că permierul britanic Theresa May a refuzat să garanteze drepturile cetățenilor UE din Marea Britanie, în număr de circa 3,5 milioane după ieșirea din Uniune în martie 2019, dacă UE nu garantează prin reciprocitate drepturile cetățenilor britanici din celelalte state ale Uniunii, număr estimat a se ridica la circa un milion.