Revoluţie în GRECIA ORTODOXĂ: Cei 10.000 de preoți ai țării, SCOȘI DE PE STATUL DE PLATĂ al guvernului!

Revoluţie în GRECIA ORTODOXĂ: Cei 10.000 de preoți ai țării, SCOȘI DE PE STATUL DE PLATĂ al guvernului!

Măsură radicală şi suprinzătoare la Atena! Guvernul de stânga schimbă relațiile cu puternica Biserică Ortodoxă, odată cu decizia ca preoții să nu mai fie funcționari publici plătiţi de stat, scrie Guardian. Oficialii spun că sectorul public nu va mai avea niciun rol religios.

„Prin acest acord, 10.000 de posturi de funcționari publici vor fi desființate. Deși clericii nu sunt tocmai funcționari publici, ei sunt consideraţi ca atare”, a declarat Dimitris Tzannakopoulos, purtător de cuvânt al guvernului. Premierul Alexis Tsipras, ateu declarat, a spus că este hotărât să pună capăt complicatelor legături ale statului grec cu Biserica.

Potrivit înțelegerii dintre Guvern și Biserică, preoții vor fi plătiți dintr-un fond comun ce va administra și câștigurile generate de proprietățile pe care cele două entități și le dispută încă de la jumătatea secolului trecut.

În acest fond va intra și o subvenție de stat pentru plata preoților, o sumă fixă, ce nu depinde de numărul clericilor.

Biserica greacă este, de departe, cea mai bogată instituție din țară, ea având hoteluri, afaceri și alte active în portofoliul de investiții. Dimensiunea acestei averi a creat tensiuni în timpul lungii crize financiare elene.