RFI: Estul Europei are multe motive să fie îngrijorat de agravarea crize siriene. Filozoful Renaud Girard – Occidentalii nu știu ce e de făcut în Siria

RFI: Estul Europei are multe motive să fie îngrijorat de agravarea crize siriene. Filozoful Renaud Girard - Occidentalii nu știu ce e de făcut în Siria

Un atac aerian occidental împotriva unor obiective militare siriene pare iminent, susține jurnalistul Matei Vișniec într-un articol publicat pe site-ul RFI, în contextul în care președintele american Donald Trump a avertizat Moscova că ”rachetele sosesc”, iar rușii au promis că vor intercepta şi distruge toate rachetele occidentale care vor viza ținte din Siria și că vor ataca locurile de unde sunt trase aceste rachete.

Subliniind că atmosfera pe plan internațional este extrem de tensionată în contextul acestor declarații, Vișniec prezintă punctul de vedere al filozofului Renaud Girard, exprimat într-un articol din Le Figaro.

Acesta susține că ”este limpede că Siria a devenit un vast câmp de bătălie pe care se înfruntă puterile din regiune precum şi ideologiile şi religiile lor” și ”că în realitate occidentalii nu ştiu ce e de făcut în ţările unde domină islamul şi unde democraţia nu a «prins» de loc”.

În aceeași publicație, Caroline Galactéros, doctor în ştiinţe politice, avansează ideea că atacul cu arme chimice care constituie acum pretextul mobilizării occidentale este poate o “capcană” întinsă acestora. ”«Cui foloseşte crima?» se întreabă Caroline Galactéros, care ajunge la concluzia că jihadiştii şi islamiştii radicali ar fi extrem de încîntaţi să-i vadă pe ruşi şi pe americani intrînd într-un conflict deschis”, notează Vișniec.

Astfel, jurnalistul se întreabă dacă nu cumva ne aflăm ”în ajunul unor decizii iraţionale pe care sunt gata să le ia unele ţări în care raţiunea mai are totuşi adepţi? Vor încerca occidentalii să dea de fapt o lovitură Rusiei şi Iranului printr-un atac împotriva Siriei?”.

Acesta atrage atenția și asupra faptului că, în contextul agravării crizei din Siria, estul Europei are multe motive să fie îngrijorat. Asta ”pentru că Rusia va şti să-şi extindă aria de «represalii»în cazul unui conflict deschis cu Statele Unite, cu NATO şi cu occidentalii în general”, conchide Matei Vișniec.

Ultima oră
21:42 - Accident în București: Cum au reușit polițiștii să se răstoarne cu mașina, în plină zi (FOTO)
21:34 - Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, despre introducerea vaccinării periodice împotriva COVID-19: „Cred că putem să ne gândim ca la vaccinarea antigripală”
21:13 - Ioana Mihăilă, despre testarea periodică a medicilor nevaccinați din fonduri proprii: “Semnalele pe care le-am primit sunt bune”/ “Aproximativ 58% din personalul sanitar este vaccinat”
20:55 - Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, anunță creșterea plăților pentru medicii de familie care vaccinează la domiciliu
20:35 - O familie de români a plecat cu Tico la mare, în Grecia, fără roată de rezervă. Ce au pățit pe drum cei patru pasageri și cum arăta portbagajul (FOTO)
20:33 - Ioana Mihăilă, despre posibile restricții pentru nevaccinați: „Nu e vorba doar despre accesul în mall-uri, e vorba de spații publice închise neesențiale, în weekend”
20:15 - Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, dezvăluie cel mai pesimist scenariu privind valul 4: „87% din noile cazuri şi 91% din decesele din ultimele săptămâni sunt la persoane nevaccinate”
19:55 - OMS recomandă guvernelor din Europa creșterea numărului de teste gratuite anti-COVID-19, pe fondul evoluției variantei Delta
19:38 - CNCAV: Peste 16.500 persoane au fost vaccinate în ultimele 24 de ore
19:17 - Eduard Novak, primul ministru care va participa la Olimpiadă, în calitate de sportiv. Când se vor desfășura Jocurile Paralimpice