Risc de confruntare directă SUA – China: Nancy Pelosi nu a renunțat la intenția de a vizita insula Taiwan

Risc de confruntare directă SUA - China: Nancy Pelosi nu a renunțat la intenția de a vizita insula Taiwan
Președinta Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi. Foto: Hepta.ro / DPA Images / Michael Brochstein

Preşedinta Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi, are în continuare în vedere efectuarea unei vizite în Taiwan în luna august, a relatat vineri The Washington Post.

Conform sursei citate, Nanci Pelosi are în plan să facă această vizita „în zilele următoare”.  De asemenea, în cadrul turneului sunt incluse și Japonia, Coreea de Sud, Malaezia și Singapore, conform CNN.

Nancy Pelosi nu a renunțat la ideea de a vizita insula Taiwan

Statele Unite, la fel ca aproape toate statele lumii, nu recunosc Taiwanul oficial. În schimb, Washingtonul sprijină puternic insula şi reprezintă cel mai important partener şi livrator de echipament de luptă pentru Taipei.

În cazul în care această vizită va fi efectuată, Nancy Pelosi ar deveni politicianul american cu cel mai înalt rang constituţional care s-ar deplasa în Taiwan de zeci de ani. În schimb, prin această mișcare, China vede  o atingere adusă suveranităţii țării.

Conform presei chineze de stat, „Cei care se joacă cu focul nu vor reuşi decât să se ardă. Sperăm că partea americană poate vedea asta cu claritate”, i-a spus recent Xi Jinping printr-o convorbire telefonică lui Joe Biden.

China amenință cu măsuri radicale dacă Nancy Pelosi viziteză Taiwanul

În cazul în care Nancy Pelosi ar merge pe insulă, „ar încălca grav principiul unei singure Chine şi prevederile celor trei comunicate comune chino-americane, ar afecta grav suveranitatea şi integritatea teritorială a Chinei şi ar deteriora grav bazele politice ale relaţiilor dintre China şi SUA”, a mai precizat Beijingul.

China ar putea declanșa un răspuns militar dacă președinta Camerei Reprezentanților din Congresul SUA, Nancy Pelosi, vizitează  în Taiwan. Amenințarea ar fost primită de către administrația Biden, potrivit Financial Times, citează reuters.com.

Relatarea Financial Times citează șase persoane familiare cu avertismentele chineze, care au declarat că mesajele sunt semnificativ mai puternice decât amenințările pe care le făcea Beijingul în trecut, când avea nemulțumiri legate de acțiunile sau politica SUA față de Taiwan, insulă revendicată de China.

Urmăriți B1TV.ro și pe