Româncă, arhitect de TOP la New York: Kanye West i-a comandat un proiect uluitor!

Româncă, arhitect de TOP la New York: Kanye West i-a comandat un proiect uluitor!

Are 33 de ani, este din Reşiţa și a reuşit să-şi construiască o carieră extraordinară în New York. Oana Stănescu este printre cei mai cunoscuţi şi mediatizaţi arhitecţi ai metropolei americane, serviciile ei fiind solicitate de vedetele din SUA. A colaborat cu rapperul Kanye West şi construieşte o superpiscină pentru americani. Povestea ei o relatează Adevărul.

Copil al unei economiste și al unui inginer, Oana Stănescu s-a născut şi a crescut la Reşiţa, iar studiile de arhitectură le-a absolvit la Universitatea Politehnică din Timişoara. A ajuns în SUA când încă nu terminase facultatea, fiind selectată în cadrul unui program de stagiatură de către una dintre cele mai mari firme de arhitectură din lume.

Deși mama sa o vedea doctoriță, Oana a ajuns în zona tehnică, inspirată de un prieten care studia deja arhitectura şi i-a propus să încerce acest domeniu.
„Îmi plăceau cifrele, îmi plăcea desenul tehnic, dar ştiam că nu vreau să fiu într-o fabrică şi nici să stau într-un birou toată ziua, aşa cum stau părinţii mei.În capul meu, arhitectura însemna să ştii să desenezi foarte bine, să ai talent“, povesteşte Oana.

În America a ajuns aproape din greşeală, cel puţin aşa simte Oana Stănescu. „Eram în timpul facultăţii, cu o bursă Erasmus, în Spania, şi am văzut pe net un anunţ prin care OMA, una dintre cele mai importante firme de arhitectură din lume, căuta studenţi pentru un program de stagiatură. Nu mi-am imaginat niciodată, la vremea aceea, că o asemenea firmă angajează studenţi şi doar în baza unui portofoliu. (…) După o lună am primit un răspuns în care mi-au spus că vor să mă intervieveze. Am făcut un interviu pe Yahoo, cu unul dintre partenerii de la firma respectivă, care mi-a oferit un post“, îşi aminteşte Oana încă surprinsă de uşurinţa cu care a ajuns în SUA.
La cateva săptămâni după interviu, a plecat în America şi totul a mers ca şi când ar fi fost scris să fie aşa.


„Lucram de la ora 9.00 până seara târziu. Biroul era plin de tineri şi toată lumea deborda de energie. Mulţi oameni, de peste tot din lume. În prima zi am fost super intimidată şi mi-am spus: «cum o să lucrez eu cu oamenii ăştia care au fost la Harvard, Columbia sau care sunt din Berlin, sau mai ştiu eu de unde?» “, povesteşte românca.

Oana Stănescu a petrecut un an la New York, după care s-a întors la Timişoara pentru a-şi lua diploma. A urmat o perioadă în care a colindat lumea şi a avut tot felul de proiecte în Elveţia, în Japonia, în Africa de Sud şi nu numai.

Împreună cu partenerul său Dong pe care îl cunoscuse la New York, au participat la nişte concursuri şi la unul din Slovenia au luat locul al doilea. Premiul a fost relativ mare şi atunci, cu banii respectivi, au pornit biroul din New York, îşi aduce aminte românca.

În prezent, Oana şi Dong sunt proprietarii acestei firme care merge foarte bine. Oana Stănescu a intrat în atenţia presei americane şi internaţionale când a început colaborarea cu celebrul rapper american Kanye West, pentru care a creat un vulcan înalt de 50 de picioare, adică de puţin peste 15 metri, care a fost plasat pe scena turneului Yeezus.

„Am lucrat cu Kanye West şi pentru câteva case în L.A., unele sunt proiecte confidenţiale. E fascinant. Am călătorit cu el foarte mult şi în Europa, îi place să înveţe şi să absoarbă totul. E fascinat de arhitectură şi are viziune. Te ascultă şi efectiv e un dialog în care construieşti împreună cu el. Şi asta e foarte important pentru noi: clientul să înţeleagă ce faci şi să se implice.“

Printre proiectele firmei fondate de Oana Stănescu şi de Dong-Ping Wong s-au numărat câteva magazine, blocuri de locuinţe şi poduri din Hong Kong, Singapore, Shanghai, Toronto. Însă unul dintre ele se detaşează de celelalte ca fiind proiectul lor de suflet: este vorba de +POOL, o piscină imaginată în mijlocul râului Hudson, în cartierul Manhattan.

„Aici, din cauza poluării, nu ai voie să faci baie, deşi suntem înconjuraţi de apă. Şi am avut ideea să facem o piscină uriaşă, care să plutească pe apă şi care să fie ca un filtru. Practic, prin pereţii ei, să filtreze apa. Efectiv înoţi în râu, dar într-o apă filtrată de pereţii piscinei“, îşi laudă arhitecta ideea. Proiectul a început în urmă cu şase ani şi Oana speră ca, în 2020, locuitorii Manhattanului să poate face baie în +POOL (foto jos).