DESCOPERIRE ISTORICĂ: Romanii au vânat atât de multe balene în Marea Mediterană, încât acestea aproape au dispărut

DESCOPERIRE ISTORICĂ: Romanii au vânat atât de multe balene în Marea Mediterană, încât acestea aproape au dispărut

Un studiu bazat pe descoperiri făcute în zona strâmtorii Gibraltar a scos la iveală informaţii incredibile despre romani.

Se pare că aceştia vânau masiv balene în Marea Mediterană și aveau uriașe ”fabrici” unde le procesau.

Nu se știe cât de multe au vânat, dar o teorie ar fi că au capturat și omorât atât de multe, încât balenele au dispărut aproape de tot din Mediterană, scrie hotnews.ro, citând The Guardian.

Arheologii spun că au descoprit în sit-urile unor foste ”fabrici” de procesare de pește de pe vremea romanilor și oase de balenă, însă este vorba de specii care astăzi nu mai au habitatul în regiunea Europei.

Au fost analizate 10 oase de balenă care provin din cinci sit-uri arheologice (patru din zona Gibraltar și unul din Spania), sit-uri unde se pare că au existat unități de procesare a peștelui sau de producție a sosului de pește, extrem de răspândit în lumea romană.

Cercetătorii sugerează că este posibil ca vânătoarea la scară industrială a balenelor să se fi petrecut mult mai repede decât am fi crezut, dar menționează și că este greu de tras o concluzie certă, fiindcă oasele de balenă apar rar în sit-urile arheologice, fiindcă de cele mai multe ori nu erau aduse la țărm.

Istoricii romani și greci au scris despre existența balenelor în Mediterană, însă unii cercetători spun că este menționată extrem de rar carnea de balenă de romani, care scriau mai degrabă despre alimentele exotice pe care le consumau.

Urmăriți B1TV.ro și pe