România a pierdut în fața Estoniei postul de membru în Consiliul de Securitate al ONU. Țara noastră a rămas fără voturile statelor arabe, din cauza intenției Guvernului PSD-ALDE de a muta ambasada din Israel

România a pierdut în fața Estoniei postul de membru în Consiliul de Securitate al ONU. Țara noastră a rămas fără voturile statelor arabe, din cauza intenției Guvernului PSD-ALDE de a muta ambasada din Israel
Foto: Hepta

România a pierdut în fața Estoniei locul de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU. Țara noastră a rămas fără voturile statelor arabe, din cauza intenției Guvernului PSD-ALDE de a muta ambasada din Israel, de la Tel Aviv la Ierusalim.

România a pierdut în fața Estoniei cu scorul de 132 la 58.

Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a ales prin vot cinci noi membri ai Consiliului de Securitate. România a candidat împotriva Estoniei pentru un loc de membru neparmanent în mandatul 2020 – 2021.

Consiliul de Securitate este cel mai puternic organ din sistemul Naţiunilor Unite şi este singurul organism mondial care poate autoriza un război. Acesta este format din 5 membri permanenţi (Statele Unite, Rusia, China, Franţa şi Marea Britanie) şi alţi 10 membri nepermanenţi, aleşi din fiecare regiune pentru un mandat de 2 ani.

Din 2020, devin disponibile cinci locuri – două pentru Africa, unul pentru regiunea Asia-Pacific, unul pentru America Latină şi Caraibe, şi unul pentru Europa de est, deţinut de Polonia şi pentru care acum au candidat România şi Estonia.

România plecase drept mare favorită în momentul anunţării candidaturii pentru locul din Consiliul de Securitate al ONU, dar intenţiile anunţate public de Liviu Dragnea şi de premierul Dăncilă de mutare a Ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim au pus în mare pericol şansele noastre deoarece au atras protestele statelor arabe, care în mod tradiţional sprijineau România pentru poziţionarea sa neutră privind conflictele din regiune.

De altfel, imediat după declaraţia premierului Dăncilă, din timpul unei deplasări la Washington, regele Iordaniei, Abdullah al II-lea şi-a anulat vizita pe care trebuia să o efectueze în România şi în care trebuia să discute cu preşedintele Iohannis despre sprijinarea candidaturii României.

Ulterior, diplomaţia românească a făcut eforturi considerabile pentru a mai remedia situaţia şi a încerca să recâştige sprijinul statelor arabe pentru a salva această candidatură şi a câştiga un nou loc în Consiliul de Securitate al ONU.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`