Rusia a desfășurat sisteme mobile de rachete în arhipelagul Kurile, miezul unei dispute teritoriale între Moscova și Tokyo

Rusia a desfășurat sisteme mobile de rachete în arhipelagul Kurile, miezul unei dispute teritoriale între Moscova și Tokyo
Foto: Hepta.ro / Sputnik / Aleksey Nikolskyi

Ministerul rus al apărării a anunțat că a desfășurat sisteme mobile de rachete de apărare costieră pe o insulă din nordul arhipelagului Kurile, parte a unui lanț de insule situate strategic între Japonia și Peninsula Kamchatka a Rusiei, transmite The Guardian.

Rusia a desfășurat sisteme mobile de rachete în arhipelagul Kurile

Japonia revendică insulele din sudul arhipelagului Kurile, aflate sub control rusesc, și le numește Teritoriile Nordice, o dispută teritorială care datează de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, când au fost capturate de trupele sovietice.

Sistemele rusești Bastion, care au rachete cu o rază de zbor de până la 310 mile (circa 450 de kilometri), au fost desfășurate pe insula, a precizat Ministerul rus al apărării.

„Militarii de coastă din flota Pacificului vor sta de gardă 24 de ore din 24 pentru a controla zona de apă adiacentă și zonele de strâmtoare”, a precizat instituția rusă.

Guvernul Japoniei va monitoriza îndeaproape activitatea armatei ruse, a precizat secretarul-șef al cabinetului nipon, Hirozaku Matsuno, marți, într-o conferință de presă, spunând totodată că activitatea militarilor ruși s-au intensificat în regiunile din Orientul Îndepărtat în contextul invaziei ruse în Ucraina.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:07 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: Visele sunt experiențele noastre astrale cele mai directe. Singura problemă cu ele e interpretarea (VIDEO)
23:47 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: Despre conexiunile cu lumile astrale. „Primii ani de viață îi petrecem mai mult la nivel astral decât în plan fizic” (VIDEO)
23:10 - Adda, strictă când vine vorba de sănătate: „Dezinfectez tot de 100 de ori! Când dau mâna cu o persoană, merg și mă spăl după”
22:39 - Instituțiile statului român, în slujba plagiatorilor. Mecanismele prin care Nicolae Ciucă a fost salvat de Ministerul Educației, CCR și Parchetul General în scandalul plagiatului. Emilia Șercan: În PNL subiectul clar deranjează (VIDEO)
21:34 - Nicușor Halici, prefectul din Vrancea: În județ trebuia să fie cod roșu / Firmele contractate pentru deszăpezire nu și-au făcut deloc treaba. Decretarea stării de alertă ne ajută / Nu avem localități izolate (VIDEO)
20:48 - Anda Adam, ieșire nervoasă după ce a fost criticată pentru că folosește filtre de înfrumusețare: „Mai lăsați-mă, că m-ați zăpăcit!”
20:27 - Andi Vasluianu, ironii la adresa spectatorilor cărora le sună telefonul la teatru: „Vă rog, răspundeți, așteptăm”
19:59 - Maramureș: Ucrainean, bătut și răpit după ce a fost confundat. El nu vrea să depună plângere
19:36 - Fostul general Petr Pavel a câştigat alegerile prezidenţiale din Cehia. El e pro-UE și pro-NATO și susține ajutorul militar pentru Ucraina
19:08 - IGSU: 10 drumuri naţionale şi 37 judeţene sunt blocate din cauza zăpezii / Intervenţii în 60 de localităţi din 16 judeţe şi în Bucureşti