Rusia "atacă" scutul de la Deveselu: A testat o rachetă cu potențial nuclear

Rusia "atacă" scutul de la Deveselu: A testat o rachetă cu potențial nuclear

Instalarea scutului antirachetă de la Deveselu face armata rusă să intre într-o etapă de înzestrarea astfel încât să poată depăși capacitatea de apărare instalată de NATO.

Un prim pas a fost făcut miercuri când armata rusă a testat o nouă rachetă destinată sistemului Iskander care poate transporta încărcătura nucleară. Această rachetă are capacitatea de contracarare a sistemelor antirachetă constuite de NATO, conform agenției ruse Tass, preluată de Gândul.

Autoritățile ruse au dat asigurări după efectuarea testului că acesta a fost unul omologat care nu încalcă în niciun fel tratatele nucleare.

"Vreau să subliniez că aceste tipuri de rachete nu reprezintă încălcări ale Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF), deoarece nu au raze de acţiune mai mari de 500 de kilometri", a argumentat Viktor Bondarev, membru al Consiliului Federaţiei, Camera superioară a Parlamentului Rusiei.

"Măsurile de consolidare a capacităţilor de apărare au o importanţă specială" a subliniat oficialul rus, motivând necesitatea prin escaladarea tensiunilor la nivel internațional și evoluțiile geopolitice din prezent.

"Dezvoltarea şi ulterior activarea noilor rachete de mare precizie destinate atacurilor asupra sistemelor antibalistice şi instalaţiilor antiaeriene constituie o garanţie atât pentru Rusia, cât şi pentru securitatea internaţională", a explicat parlamentarul rus.

Criza dintre Coreea de Nord și Statele Unite este una din aceste situații la nivel internațional prin care oficialul rus susține că face necesară înzestrarea armatei ruse cu astfel de capacități.

"Sistemul Iskander are o foarte mare mobilitate, este precis şi ar putea ajuta chiar şi la contracararea ameninţărilor nucleare, având o importanţă deosebită în contextul recentelor evoluţii din Peninsula Coreea şi reacţiilor SUA. Cred că dezvoltarea acestor sisteme reprezintă un factor important de disuasiune", a afirmat Viktor Bondarev.

Instalarea de elemente antirachetă de către NATO în țările din estul Europei, mai exact în România și Polonia, a fost întâmpinată de administrația condusă de Vladimir Putin cu declarații de protest. Statele Unite și NATO au dat însă asigurări că aceste capacități au rol doar defensiv împotriva amenințărilor balistice din Iran sau Coreea de Nord și nu amenință în nicio formă Rusia.

Ultima oră
08:50 - Adrian Vasilescu (BNR): „Haosul liberalizării pieței a determinat o creștere de 46% a prețurilor la energie în România, caz unic în UE”. Care sunt perspectivele cu privire la inflație, pentru 2022
08:30 - Anunțul dr. Tudor Ciuhodaru, despre varianta Omicron: „Prin prisma mutațiilor e o variantă îngrijorătoare, dar aceste lucruri trebuie să se confirme și în viața reală” (VIDEO)
00:50 - Pacientul zero cu Omicron din Italia și-a infectat toată familia: „Situația e sub control. Vaccinul a funcționat excelent în cazul nostru”
00:20 - Octavian Jurma: Valul 4-Delta ne-a lovit ca un tsunami. Dacă infecţiozitatea noii variante de coronavirus se confirmă, valul 5-Omicron ne va lovi ca un trăsnet
00:06 - Valeriu Gheorghiță: Sunt indicii că Omicron este o variantă de scăpare de protecția anticorpilor, ceea ce reprezintă o problemă
00:03 - Marea Britanie confirmă 11 infectări cu varianta Omicron. Unele nu au legături cu deplasările în Africa de Sud
00:03 - Angajaţi ai Spitalului Judeţean din Botoşani, prinşi când încercau să fure mâncarea bolnavilor. Ce sancțiuni au primit
23:22 - Lionel Messi a câştigat Balonul de Aur pentru a 7-a oară. Cine este „Atacantul anului” (VIDEO)
23:08 - Brașov: Înghesuială în Piața Sfatului la aprinderea luminițelor de Crăciun
22:58 - Adrian Câciu (PSD): Primăriile să se digitalizeze și să cunoască nivelul veniturilor, să primească subvenție numai cine are nevoie / Despre problema termiei în Capitală: Nu s-a făcut nici înainte, nici acum (VIDEO)