Rusia consideră că SUA și NATO nu i-au răspuns principalelor revendicări de securitate

Rusia consideră că SUA și NATO nu i-au răspuns principalelor revendicări de securitate
Foto: Hepta.ro / Sputnik / Natalia Seliverstova

Kremlinul a declarat joi că există loc pentru a continua dialogul cu Statele Unite, dar că pare clar că principalele cereri de securitate ale Rusiei nu au fost luate în considerare de Washington.

Răspunsul Rusiei după ce a primit în scris poziția SUA cu privire a revendicările făcute

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Moscova nu se va grăbi să tragă concluzii după ce Statele Unite au răspuns oficial miercuri la propunerile sale de redesenare a aranjamentelor de securitate post-Război Rece în Europa.

Descriind tensiunile de pe continent ca reminiscențe ale Războiului Rece, Peskov a spus că Moscova va avea nevoie de timp pentru a revizui răspunsul SUA.

El a spus că este atât în ​​interesul Moscovei, cât și al Washingtonului să continue dialogul, deși a spus că remarcile din partea Statelor Unite și ale NATO despre inacceptarea principalelor cereri ale Rusiei nu lasă mult loc optimismului.

„Pe baza a ceea ce au spus colegii noștri ieri, este absolut clar că în privința principalelor categorii evidențiate în acele proiecte de documente… nu putem spune că gândurile noastre au fost luate în considerare sau că s-a arătat dorința de a lua în considerare preocupările noastre”, spuse Peskov.

„Dar nu ne vom grăbi cu evaluările noastre”, a spus el. În comentarii separate, principalul diplomat al Rusiei a spus că există speranța de a începe un dialog serios, dar numai pe întrebări secundare și nu pe cele fundamentale, au informat agențiile de presă ruse.

Președintele Vladimir Putin va decide cu privire la următorii pași ai Rusiei în ceea ce privește răspunsurile scrise ale SUA și NATO care au fost transmise miercuri, a declarat ministrul de externe Serghei Lavrov.

Răspunsul dat de SUA

SUA au oferit un răspuns scris, miercuri, la cererile ample de securitate ale Rusiei, un pas cheie într-un proces diplomatic fragil, conform Reuters.

Mișcarea Washington-ului a venit în timp ce Rusia a organizat noi exerciții militare pe uscat și pe mare în apropierea Ucrainei.

Ministerul de Externe al Rusiei a declarat că răspunsul SUA a fost transmis personal de ambasadorul SUA la Moscova, John Sullivan.

Washingtonul a precizat că nu poate să îndeplinească cererile Rusiei de retragere a NATO din Europa de Est și de împiedicare a aderării Ucrainei.
O rezolvare diplomatică „este în mod clar varianta preferabilă”, însă oficialii pun la punct o gamă de opțiuni proporționale cu eventualele mișcări ale Moscovei, a explicat secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, potrivit Politico.
Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe