SUA, pregătită să contracareze agresiunea rusă în orice scenariu. Antony Blinken: Alegerea este a lui Vladimir Putin. Diplomația, singura modalitate responsabilă pentru soluționarea crizei

SUA, pregătită să contracareze agresiunea rusă în orice scenariu. Antony Blinken: Alegerea este a lui Vladimir Putin. Diplomația, singura modalitate responsabilă pentru soluționarea crizei
Șeful Departamentului de Stat al SUA, Antony Blinken. Foto: Hepta.ro / DPA Images / Chris J Ratcliffe

SUA și aliații săi continuă să se pregătească să contracareze Federația Rusă dacă Moscova va merge mai departe cu acțiunile agresive împotriva Ucrainei, a subliniat secretarul american de stat, Antony Blinken, care a explicat că „diplomația reprezintă singura modalitate responsabilă pentru soluționarea crizei”.

SUA e pregătită să contracareze agresiunea rusă în orice scenariu, spune Antony Blinken

O rezolvare diplomatică „este în mod clar varianta preferabilă”, însă oficialii pun la punct o gamă de opțiuni proporționale cu eventualele mișcări ale Moscovei, a explicat secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, potrivit Politico.

„Suntem pregătiți în orice caz. (…) Practic, în acest moment, alegerea este a lui Vladimir Putin”, a adăugat șeful Departamentului de Stat.

În ultimele săptămâni, administrația Biden și cancelariile europene au întreprins numeroase demersuri pentru a descuraja Federația Rusă, care a concentrat o prezență militară masivă la frontierele Ucrainei.

Șeful diplomației americane spune că există mai multe zone în care s-ar putea ajunge la un compromis, însă a subliniat că anumite revendicări ale Moscovei sunt de neconceput, cum ar fi spre exemplu dorința părții ruse de a interzice explicit aderarea Ucrainei în NATO.

„Am fost foarte clar cu ministrul de externe, Lavrov, (…) că există câteva principii de bază asupra cărora nu vom face niciun fel de compromis”, susține Antony Blinken. „Inclusiv, spre exemplu, politica NATO a ușilor deschise, dreptul țărilor de a alege cu cine se vor asocia, în ce alianțe se vor alătura”, a continuat oficialul american.

El a dat asigurări că SUA va răspunde ferm la orice fel de manevră militară rusească în Ucraina, un aspect pe care oficialii americani l-au tot repetat în zilele care au urmat declarației făcute de Joe Biden, care a stârnit critici după ce a sugerat că „o incursiune minoră” ar genera un răspuns american de o mai mică anvergură. De altfel, inclusiv liderul de la Casa Albă a oferit clarificări și a explicat că intrarea trupelor ruse în Ucraina va fi considerată o invazie indiferent de scara ofensivei.

„Dacă o singură unitate rusă suplimentară intră în Ucraina într-o manieră agresivă, așa cum am spus, acest lucru va declanșa un răspuns rapid, sever și unitar din partea noastră și a Europei”, a subliniat Antony Blinken.

Urmăriți B1TV.ro și pe