„Considerăm profund imorală această încercare britanică de a folosi tragedia naţională care a atins inimile a milioane de persoane în lume în scopuri geopolitice pentru o reglare de conturi cu ţara noastră”, a protestat, într-un comunicat, purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova.
Cine nu e cu Rusia, e cu „naziștii”
„Este o blasfemie faţă de memoria Elisabetei a II-a”, a adăugat aceasta.
Zaharova a acuzat Regatul Unit că foloseşte invazia rusă din Ucraina ca „pretext” pentru a nu invita niciun reprezentant al Moscovei la funeraliile Elisabetei II-a care vor avea loc, luni, la Londra.
„De acum, elitele britanice sunt alături de nazişti”, a spus Zaharova, cu referire la importantul sprijin militar şi financiar oferit Kievului de Londra împotriva intervenţiei militare ruse.
Rusia, pusă pe „ignore” alături de alte țări comuniste subdezvoltate
Rusia, Belarus, Myanmar şi Coreea de Nord nu au fost invitate la funeraliile reginei, care a murit joia trecută la vârsta de 96 de ani.
Absenţa Rusiei este o dovadă a relaţiilor diplomatice extrem de tensionate între Moscova şi Londra de mai mulţi ani, de la cazul Skripal în 2018 la conflictul din Ucraina.
Regele Charles al III-lea călătorește astăzi de la Balmoral la Londra alături de soția sa, Camila, noua Regină Consort a țării. Acesta urmează să țină primul discurs televizat către națiune ca șef al statului.
Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, cel mai longeviv monarh în exercițiu din istoria Regatului și al doilea din istoria lumii, s-a stins din viață joi la vârsta de 96 de ani, la Castelul Balmoral din Scoția, după șapte decenii de domnie.
Trecerea sa la cele sfinte s-a produs la 17 luni de la moartea soțului său, Ducele Philip de Edinburgh, cu care a fost căsătorită 73 de ani.