Rusia propune Statelor Unite relansarea cooperării împotriva terorismului, la 20 de ani de la atentatele din 11 septembrie: „Aceasta este prioritatea noastră naturală”

Rusia propune Statelor Unite relansarea cooperării împotriva terorismului, la 20 de ani de la atentatele din 11 septembrie: „Aceasta este prioritatea noastră naturală”
Joe Biden (SUA) și Vladimir Putin (Rusia), la summitul de la Geneva din 16 iunie, la prima întâlnire față în față de la instalarea noii administrații americane. Foto: Hepta.ro / Sputnik / Sergey Guneev

Federația Rusă s-a arătat gata să reia cooperarea cu SUA în lupta pentru combaterea terorismului, sâmbătă, când Statele Unite marchează 20 de ani de la atentatele din 11 septembrie 2011, în care au fost ucise aproape 3.000 de persoane.

La 20 de ani de la atentatele teroriste care au marcat lumea, B1 TV va difuza două documentare-eveniment„102 minute care au schimbat America”, un film care a câștigat patru premii Emmy, și „America după 11 septembrie”, o producție de referință ce sintetizează cele două decenii care au urmat.

20 de ani de la 9/11: Rusia propune Statelor Unite relansarea cooperării împotriva terorismului

Într-un comunicat emis de misiunea diplomatică rusă la Washington, ambasadorul Anatoli Antonov a spus că Rusia împărtășește tristețea SUA și a propus revitalizarea cooperării în lupta pentru combaterea terorismului, în ciuda multitudinii de probleme de la nivelul relației bilaterale, transmite AFP citată de The Straits Times.

Trimisul Moscovei susține că Rusia este gata să reia dialogul bilateral pe zona de combatere a terorismului, care s-a derulat la nivelul ministerelor de externe în perioada 2018-2019.

„Partea rusă este gata să reînvie formatul menționat. Aceasta este prioritatea noastră naturală”, a declarat Antonov, în comunicatul postat pe pagina de Facebook a ambasadei ruse.

„Ar trebui să lăsăm la o parte toate contradicțiile și disputele și să cooperăm în beneficiul securității și prosperității nu numai ale Rusiei și Statelor Unite, ci ale întregii umanități”, a adăugat ambasadorul rus.

Rusia, susține el, a fost recunoscătoare Statelor Unite pentru că i-a împărtășit informații și a contribuit la prevenirea unor atacuri în Sankt Petersburg în 2017 și 2019.

Relațiile bilaterale s-au deteriorat și mai mult de la instalarea administrației Biden, care a intensificat presiunea asupra Kremlinului. În mai, Rusia a înscris formal SUA în lista „statelor neprietenoase”.