Rusia restricționează accesul la mai multe publicații internaționale importante, pentru a-și feri cetățenii de imaginile reale ale războiului/ BBC, Deutsche Welle și Radio Europa Liberă se află pe lista neagră (VIDEO)

Rusia restricționează accesul la mai multe publicații internaționale importante, pentru a-și feri cetățenii de imaginile reale ale războiului/ BBC, Deutsche Welle și Radio Europa Liberă se află pe lista neagră (VIDEO)
FOTO: twitter.com/whitehouse_247

Organismul de supraveghere al comunicațiilor din Rusia a restricționat accesul la site-urile web ale mai multor organizații de știri străine, inclusiv BBC și Deutsche Welle, pentru răspândirea a ceea ce a descris drept „informații false”, pe fondul fricțiunilor legate de raportarea despre Ucraina.

Rusia s-a plâns în mod repetat de faptul că organizațiile media occidentale oferă o viziune parțială – și adesea anti-rusă – asupra lumii, în timp ce nu reușesc să-și tragă propriii lideri la răspundere pentru războaiele străine devastatoare precum cel din Irak, a raportat Reuters.

Organismul de pază a declarat vineri că a blocat BBC, Voice of America, Radio Europa Liberă, Deutsche Welle și alte instituții media, a informat agenția de știri Interfax.

Redacția BBC a spus că nu va fi descurajată:

„Accesul la informații precise și independente este un drept fundamental al omului care nu ar trebui refuzat poporului Rusiei, printre care se află milioane de oameni care se bazează pe BBC News în fiecare săptămână”, se arată în comunicat.

„Vom continua eforturile noastre de a face BBC News disponibilă în Rusia și în restul lumii.”

Unii utilizatori din Rusia nu au putut accesa site-ul BBC vineri. Un număr record de persoane au citit site-ul de știri în limba rusă al BBC de la invazie și până acum, căutând informații actualizate despre conflict.

Joi, unul dintre ultimele posturi independente de știri din Rusia, TV Rain, a încetat să mai difuzeze după ce a fost supus presiuni pentru faptul că a împărtășit informații despre invazie neconforme cu linia de propagandă a Kremlinului.

Canalul și-a încheiat ultima transmisie arătând imagini cu redacția care iese din platou.

Autoritatea de reglementare a telecomunicațiilor din Rusia a acuzat canalul că „incita la extremism, abuzează cetățenii ruși, provoacă perturbarea siguranței publice și încurajează protestele”.

„Nu războiului”, a spus Natalia Sindeieva, unul dintre fondatorii canalului, în timp ce angajații au ieșit din studio.

Canalul a început apoi să redea fragmente ale unui spectacol din Lacul Lebedelor, al lui Ceaikovski.

Reprezentația scenică se obișnuia a fi redată în emisiunile din epoca sovietică pentru a marca moartea liderilor și a fost jucată și în timpul loviturii de stat din 1991, care a contribuit la sfârșitul Uniunii Sovietice.

Editorul-șef al postului, Tikhon Dzyadko, a părăsit Rusia miercuri, spunând că plecarea se datorează îngrijorărilor pentru siguranța lui.

Și postul de radio Echo din Moscova a fost scos din emisie marți. Joi, a fost închis în întregime de către consiliul său de administrație.

Televiziunea rusă controlată de stat a descris războiul într-un mod foarte diferit de emisiunile văzute în restul lumii.

Reprimarea jurnaliştilor independenţi vine în timp ce economia Rusiei a fost lovită de sancţiuni. Moneda sa, rubla, a scăzut în valoare, lovind economiile cetățenilor.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Rusia de „teroare nucleară” după ce se pare că a bombardat o centrală nucleară, provocând un incendiu într-o clădire din apropiere.

Președintele rus Vladimir Putin a insistat că războiul din Ucraina „merge conform planului”.

Urmăriți B1TV.ro și pe