Rusia s-a deconectat de la internetul global. A trecut la „internetul suveran”

Rusia s-a deconectat de la internetul global. A trecut la „internetul suveran
Vladimir Putin / Foto: Hepta

Rusia s-a deconectat de la internetul global în lunile iunie și iulie ale acestui an. A fost o mișcare „test” din partea autorităților de la Moscova, pentru a trece la „internetul suveran”, potrivit Moscow Times.

Rușii au cochetat în ultimii ani cu diverse inițiative prin intermediul cărora autoritățile pot obține mai mult control în mediul virtual. La finalul lui 2019, guvernul de la Moscova a adoptat legea „internetului suveran”, ca răspuns pentru Statele Unite ale Americii. Potrivit rușilor, americanii au o strategie națională de securitate cibernetică agresivă.

Rusia s-a deconectat de la internetul global în baza unei legi în vigoare

În urma testului care a început pe 15 iunie și s-a finalizat pe 15 iulie, activiștii și-au exprimat deja îngrijorarea. Ei cred că statul va depune din ce în ce mai multe eforturi pentru a ține sub control entitățile incomode pentru guvern și președinte. Toate marile firme de telecomunicații din Rusia au fost implicate în mișcarea „internetului suveran”.

„Scopul testelor este de a determina capacitatea ‘RuNet’ (n.r. – numele propriului „internet suveran” al Rusiei) de a funcţiona în caz de distorsiuni externe, blocaje şi alte ameninţări”, a transmis RBC, care a citat o sursă din grupul de lucru.

Potrivit legii, testele vor fi efectuate anual. În iunie 2019, preşedintele Vladimir Putin a declarat că Moscova trebuie să se asigure că „Runet” ar putea funcţiona într-un mod fiabil, ferit de controlul serverelor din afara statului pe care-l conduce.