Rusia și alte state fost sovietice au trimis trupe militare pentru a ajuta guvernul din Kazahstan. Mai multe vehicule blindate și trupe au ajuns în piața din Almaty (VIDEO)

Rusia și alte state fost sovietice au trimis trupe militare pentru a ajuta guvernul din Kazahstan. Mai multe vehicule blindate și trupe au ajuns în piața din Almaty (VIDEO)
Foto: Hepta.ro / DPA Images / AA/ABACA

Rusia a trimis paraşutişti în Kazahstan ca parte a Organizației Tratatului de Securitate Colectivă, pentru a potoli protestele ce au loc în ţara din Asia Centrală, informează Reuters.

Rusia și Belarus, prezente pe teritoriul kazah

Anterior, poliția din Kazahstan a declarat că forțele au „eliminat” zeci de protestatari, în cel mai mare oraș Almaty, în timp ce manifestațiile declanșate de creșterea prețurilor la combustibil s-au transformat în cele mai mari proteste de la independența din 1991.

Președintele Kassym-Jomart Tokayev a făcut apel la intervenția Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), o alianță militară a Rusiei, Armeniei, Belarusului, Kazahstanului, Kârgâzstanului și Tadjikistanului, dând vina pe bandele „teroriste” antrenate în străinătate pentru protestele violente.

Mai multe vehicule blindate pline cu trupe militare au intrat, joi dimineață, în piața principală din Almaty, unde sute de oameni protestau împotriva guvernului pentru a treia zi consecutivă.

S-au auzit împușcături în timp ce trupele se apropiau de mulțime, potrivit martorilor, dar situația din piață se calmase de atunci. Videoclipuri neverificate de pe rețelele de socializare au arătat trupe care patrulează peste noapte pe străzile în ceață din Almaty, trăgând cu arme de foc.

Ministerul Sănătății din Kazahstan a transmis că peste 1.000 de persoane au fost rănite în timpul protestelor, iar peste 400 dintre ele se află în spital.

Fostul lider nu și-a făcut prezența, de la începerea proceselor

Tulburările au început ca proteste împotriva creșterii prețului gazului petrolier lichefiat (GPL), un combustibil folosit de cei săraci pentru a-și alimenta mașinile, dar de atunci s-au transformat în revolte antiguvernamentale alimentate din resentimentele adânc înrădăcinate de-a lungul a trei decenii de guvernare a fostului președinte Nursultan Nazarbayev.

Nazarbayev, în vârstă de 81 de ani, a demisionat în 2019, dar rămâne o forță politică și se crede că familia sa controlează o mare parte a economiei, cea mai mare din Asia Centrală. El nu a fost văzut sau auzit de când au început protestele.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`