Rusia susține că nava de cercetare ucraineană avariată în Delta Dunării a fost victima minelor plantate chiar de ucraineni

Rusia susține că nava de cercetare ucraineană avariată în Delta Dunării a fost victima minelor plantate chiar de ucraineni
Foto: Captură video

Șeful Centrului de Control al Apărării Naționale din Rusia, generalul Mihail Mizintsev, susține că nava hidrografică ucraineană care a fost avariată joi după ce a lovit un dispozitiv explozibil în zona gurilor canalului Bâstroe de la Dunăre, a atacat o mină plantată de ucraineni, conform  Tass.

Evenimentul a avut loc când nava „măsura adâncimile unei căi navigabile din estuarul Dunării”, conform generalului. Portalul ucrainean Dumskaia transmite că „Şliahovik” este numele navei implicate şi aparţine Ministerului ucrainean al Infrastructurii.

Ucraina este acuzată de Rusia pentru că încalcă securitatea navigației

Nava plecase joi din Vâlcov, localitate de partea ucraineană a graniței fluviale dintre Ucraina și România, la circa 5 kilometri de cea mai apropiată localitate din țară, Periprav, relatează MarineTraffic.

În ceea ce privește  explozia, aceasta a avut loc la intrare pe canalul Bâstroe.

„Amenințarea atacurilor cu obuze și pericolul minelor, ca urmare a acțiunilor guvernului de la Kiev, împiedică navele să iasă liber în larg”, a spus Mizintsev.

„În același timp, există încă riscuri pentru navigația maritimă și infrastructura portuară, reprezentate de minele care s-au rupt de cabluri”, a spus oficialul. „Federația Rusă ia toate măsurile pentru a asigura siguranța navigației civile în Marea Neagră și Marea Azov”.

De asemenea, 70 de nave străine din 16 țări rămân blocate în șase porturi – Herson, Mikolaiv, Cernomorsk, Ochakov, Odesa și Yuzhny, conform oficialului.

Kievul susține că nava a fost atacată de un dispozitiv exploziv necunoscut

Comandamentul Operaţional Sud al forţelor de apărare din Ucraina a transmis vineri  că nava a fost avariată, joi, după explozia unui dispozitiv necunoscut, conform agenţia de presă ucraineană Unian.

„Ca urmare a unei explozii la impactul cu un dispozitiv exploziv necunoscut în zona gurilor (canalului) Bâstroe de la Dunăre, o navă maritimă hidrografică ucraineană de mici dimensiuni s-a ales cu o gaură la provă, sub linia de plutire”, transmite Comandamentul Sud.
De asemenea, autoritățile din Ucraina au transmis  că nu sunt victime, respectiv că se efectuează lucrări pentru repararea navei.

Urmăriți B1TV.ro și pe