Rusia va consolida supravegherea bloggerilor critici la adresa puterii

Rusia va consolida supravegherea bloggerilor critici la adresa puterii
Foto: growmap.com

Seriviciul însărcinat cu securitatea Kremlinului (FSO) va consolida supravegherea bloggerilor critici la adresa puterii, folosind un sistem care creează baze de date și furnizează situații zilnice, potrivit ziarului Izvestia, citat de AFP.

Cotidianul subliniază faptul că există deja sisteme de supraveghere, însă administraţia a decis „să nu piardă timpul, ci să încredinţeze această parte de activitate unor informaticieni profesionişti”.

Conform Izvestia, a fost lansată o licitație în vederea echipării unui sistem centralizat de culegere de informații publicate pe Internet, cu un buget de maximum 31,8 milioane de ruble (aproximativ 700.000 de euro).

Obiectivul este de a crea o bază de date cu cetăţeni care au o opinie „negativă” despre putere şi de a furniza o situaţie zilnică a postărilor despre preşedinte, administraţia acestuia, premier sau opoziţie.

O sursă contactată de cotidianul rus oferă asigurări că nu este vorba despre „strângere a şurubului”, ci de a „anticipa” anumite incidente, prin detectarea dinainte a organizării unor acţiuni de protest.