Situația în Ucraina e disperată chiar și în orașele în care nu au loc acțiuni militare. Mulți oameni și-au pierdut locurile de muncă, alții au salariile tăiate, inflația a crescut, prețurile sunt tot mai mari, la fel și deficitul de combustibil. Astfel, criza economică prognozată de specialiști pentru întreaga planetă pare că a sosit mai devreme în Ucraina și, așa cum arată aceste comunități măcinate de șomaj, deficite și inflație, așa ar putea arăta întreaga lume.
Politologul Marin Gherman, director al Institutului de Studii Politice și Capital Social din Cernăuți, a explicat într-un articol pentru Libertatea cum arată viața ucrainenilor din regiunile care nu sunt afectate de operațiunile militare declanșate de ruși.
Cum rușii au bombardat principalele rafinării din Ucraina încă din primele zile ale războiului, există un uriaș deficit de benzină și de motorină. Ucrainenii și-au făcut grupuri uriașe pe Viber și WhatsApp în care se anunță unii pe alții la ce benzinării mai poate fi găsit combustibil. Prețurile sunt mari și, oricum, mai mult de 10 – 15 litri de combustibil nu pot fi cumpărați.
Gazul poate fi găsit, dar prețul este triplu față de perioada de dinainte de război.
Prin urmare, trotinetele electrice Bolt au devenit tot mai populare.
Cum există deficit de combustibil și acesta e foarte scump, toate mărfurile s-au scumpit.
Vladislav Ceciotkin, coproprietarul celui mai mare magazin online național Rozetka din Ucraina, prognozează un mare deficit de electrocasnice și o descreștere a capacității de cumpărare a ucrainenilor.
Economista Aliona Soponaru, din Cernăuți, susține că ucrainenii au devenit mult mai săraci, de aceea nimeni nici nu se gândește să cumpere electrocasnice, „doar dacă este absolut necesar”. „Sărăcia, deficitul și șomajul devin probleme acute”, a spus Soponaru citată în Libertatea.
Cum mulți producători și investitori s-au retras din Ucraina, mulți oameni și-au pierdut locurile de muncă.
Ceciotkin a spus că 50% dintre angajații întreprinderii sale de comerț online au fost concediați de la declanșarea războiului.
În sistemul bugetar, mulți angajați au fost concediați, iar alții au salariile diminuate. Medicii au fost transferați pe jumătate de normă.
Autoritățile caută disperate să deblocheze capacitățile sale tradiționale de export: agricultura și industria metalurgică.
Ucrainenii care stau în orașe din apropierea frontierei cumpără en gros alimente din România.
De asemenea, magazinele alimentare din regiunile Cernăuți și Ivano-Frankivsk sunt pline cu produse din România. Prețurile sunt destul de mari comparativ cu perioada de până la război.
Pe grupurile de Viber, WhatsApp și Facebook cel mai popular banc a devenit următorul: „Schimb un kilogram de sare pe o canistră de benzină”.
Unii ucraineni veniți din estul și sudul țării în vest se simt ca într-o vacanță neplanificată.
„Viața la Cernăuți este o viață hibridă. Unii se plâng că e foarte greu economic, în timp ce alții petrec toată ziua prin cafenele și pe terase”, a povestit Vladimir, din Cernăuți.
Sunt ucraineni care condamnă o astfel de atitudine: „Unii își dau viața pentru Ucraina, iar alții dansează în cluburi”. Dar cei care petrec spun că asta e o modalitate de a-l sfida pe Vladimir Putin.
Bărbații nu pot părăsi țara, așteptând ordinele de recrutare. Guvernatorul regiunii Cernăuți, Serhii Osaciuk, s-a plâns recent că înrolările în armată sunt prea lente și a ordonat centrelor de recrutare „să lucreze mai activ în ceea ce privește furnizarea resurselor de mobilizare pentru forțele armate”.
Zilnic vin vești cumplite de pe front despre morți și răniți. Săptămânal comunitatea românească, dar și ucraineană își înmormântează tinerii într-un război absurd și nemilos, mai scrie Marin Gherman, pentru Libertatea.