Într-o perioadă în care numele lui Dracula a prins tot mai mult avânt în rândul personalităților de peste ocean, jurnaliștii sârbi susțin mai nou că celebrul Conte a fost de fapt sârb, și nu român. Sub titlul „Contele Dracula a fost un sârb”, publicația Kurir invocă pasaje din romanul Dracula, scris de Bram Stoker, în care se vorbește despre orginile sârbești ale lui Vlad Țepeș.
„De ce contele român Dracula a spus că turcii i-au cucerit poporul, când se știe faptul că turcii s-au luptat cu sârbii în Kosovo? Asta înseamnă că nobilul medieval român, care a servit ca sursă de inspirație pentru personajul literar Dracula, a fost de fapt sârb”, se arată în articolul publicat de Kurir, citat de Știrile Pro TV.
Teoria jurnaliștilor sârbi este susținută și de istoricul Jovan Deretic, care spune că este foarte familiarizat cu viața lui Vlad Țepeș și că nu există nicio îndoială asupra faptului că acesta a fost sârb.
„Dracula a fost 100% sârb! Dar nu numai el. Mulți dintre românii de astăzi au origini sârbe. Mulți nu știu că, până în secolul 19, au vorbit limba noastă și foloseau alfabetul nostru la scris. De altfel, la mormântul lui Vlad Țepeș se aflș inscripția „Aici zace Vlad Țepeș, robul lui Dumnezeu”, scrisă în cea mai pură limbă sârbă„, a declarat istoricul sârb.
Vlad Țepeș s-a născut în orașul Sighișoara, în Transilvania în 1431, fiind mai târziu domnitor al Valahiei. Supranumele purtat de tatăl lui, Dracul, provine de la faptul că, acesta era membru al Ordinului Dragonului, ordin ce avea ca scop lupta împotriva ereticilor şi a necredincioşilor, şi păstrarea valorilor catolicismului occidental. De la numele acestui ordin, au început sa apară tot felul de derivaţii : Dracula, Drăculea, Dragulia, Dracea. Totuşi, numele de Dracula reprezintă unicul element comun al legendei medievale cu legenda modernă, născută prin graţia lui Bram Stoker, care, a preferat să accentueze negativismul personajului.
Se spune că transformarea lui Vlad Țepeș în Contele Dracula însetat de sânge se datorează faptului că, potrivit obiceiului în acea vreme, învingătorul unei lupte își potolea setea bând sângele celor învinși.
Prințul Charles al Marii Britanii a declarat recent că se simte legat de România, prin faptul că între strămoșii săi se numără Vlad Țepeș. Mai mult, un scriitor britanic a publicat patru variante ale arborelui genealogic în care sunt surprinse legăturile de familie dintre Vlad Ţepeş şi prinţul Charles al Marii Britanii.