Scandal diplomatic: Președinta din Kosovo, implicată într-o încăierare pe aeroportul din Macedonia, pentru că nu a vrut să predea telefonul

Scandal diplomatic: Președinta din Kosovo, implicată într-o încăierare pe aeroportul din Macedonia, pentru că nu a vrut să predea telefonul
Sursa foto: Vjosa Osmani/ Facebook

Președinta kosovară Vjosa Osmani a fost implicată joi într-un scandal cu personalul de securitate al aeroportului din Skopie, care s-a transformat într-o altercație diplomatică, potrivit Politico.

Incidentul a început când Osmani, care călătorea din capitala Macedoniei în Slovenia, a refuzat să predea telefonul ei mobil securității aeroportului, care a cerut să-l scaneze, a declarat Egnesa Vitia, consilier al președintelui, presei din Kosovo.

Vitia a calificat cererea „contrară practicilor internaționale” și a spus că refuzul lui Osmani de a se conforma a determinat un membru al personalului aeroportului să încerce să „împingă” președintele.

„Președintele nu și-a predat telefonul pentru că ar fi o încălcare gravă”, a spus Vitia. „În ciuda explicației regulilor pe care echipa președintelui le-a făcut cunoscute oficialului aeroportului, acesta a încercat să-l împingă fizic pe președinte”, moment în care a intervenit personalul de securitate al lui Osmani, a spus Vitia.

Purtătorul de cuvânt al lui Osmani, Bekim Kupina, a criticat „comportamentul arogant și violent” al personalului aeroportului, adăugând că altercația a fost „fără precedent și nu a avut loc niciodată în nicio călătorie a președintelui nicăieri în lume”.

„Este clar că în cauză a existat dorința de a provoca delegația Republicii Kosovo și de a provoca un incident”, a spus Kupina.

Ministerul de Interne al Macedoniei de Nord a confirmat că incidentul a avut loc, dar a dat o altă relatare, spunând că un membru al personalului de securitate al lui Osmani a lovit fizic un membru al personalului aeroportului pentru a-i permite lui Osmani să treacă prin control la frontieră fără ca telefonul ei să fie scanat, potrivit unei declarații transmise presei macedonene.

Declarația ministerului a adăugat că o jumătate de oră mai târziu, trei oficiali de securitate care lucrează pentru președintele parlamentar al Macedoniei de Nord Afrim Gashi au sosit la aeroport „și au început să amenințe angajații [Aeroportului Internațional Skopje] și să întrebe cine i-a creat o problemă președintelui”, după care unul dintre oficiali „a împins un polițist care lucra la punctul de trecere a frontierei”.

Ministerul de Interne al Macedoniei de Nord a declarat că a lansat o investigație asupra incidentului, pe care prim-vicepremierul Izet Mexhiti l-a numit „o neînțelegere”.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
10:32 - Nicușor Dan, undă verde pentru reluarea lucrărilor la patinoarul Flamaropol: „Complexul va avea 3.170 de locuri și 119 locuri de parcare”
10:21 - Secretul cel mai bine păstrat al Europei: Oraș de poveste cu ape turcoaz și prețuri mici. Cât costă cazarea
10:09 - Daniel Buda: Noi, cei de la PNL, știm că PSD lucrează împreună cu AUR, dorind să îl ducă pe Simion în turul 2 astfel încât Ciolacu să devină o alternativă frecventabilă (VIDEO)
10:05 - Vladimir Putin a ajuns în Mongolia, în prima sa vizită într-un stat membru al Curții Penale Internaționale, fără griji, afirmă Peskov
09:47 - Ministrul Digitalizării: Încercăm să recuperăm în 3 ani decalajul de 15 ani pe care îl are România față de celelalte state membre dezvoltate. Clod-ul guvernamental, coloana vertebrală a transformării digitale (VIDEO)
09:42 - Cele mai mici salarii din țară sunt în Hunedoara, Teleorman și Vrancea. Discrepanță uriașă între Capitală și restul țării
09:33 - Luna septembrie pe litoral. Cum va fi vremea la mare după weekendul cu furtuni și ploi record
09:18 - Roxana Mînzatu, despre interviul cu președinta Comisiei Europene: A fost o discuție cordială. I-am vorbit zeci de minute despre politica de coeziune, despre viața mea profesională și despre pasiunea mea (VIDEO)
09:00 - România și Republica Moldova, locurile alese de cei mai mulți dintre ucrainenii care fug de mobilizare. Cât costă trecerea ilegală a frontierei
08:58 - Prețul energiei electrice spot vândute în România a spart pragul de 1.000 de euro/MWh pentru prima dată în istorie