Scene desprinse din filmele SF au fost văzute în California: „Parcă m-am trezit pe Marte”. Cerul a devenit roșu și a plouat cu cenușă (FOTO)

Scene desprinse din filmele SF au fost văzute în California: Parcă m-am trezit pe Marte. Cerul a devenit roșu și a plouat cu cenușă (FOTO)

Scene desprinse din filmele SF au fost văzute miercuri în California. Locuitorii s-a trezit cu un peisaj asemănător celui întâlnit pe planeta Marte. Cerul portocaliu și chiar roșu a acoperit San Francisco, Oakland și Berkeley, iar cenușa provenită de la focuri sălbatice a picat continuu.

„Când fumul și cenușa se apropie și mai mult de incendii, pot tăia complet lumina soarelui”, a spus meteorologul CNN Judson Jones.

Locuitorii au aprins luminile, uitându-se la un cer de culoare ruginie care a făcut să arate ca noaptea în plină zi. Vânturile transportă pe distanțe lungi fumul și cenușa provenite de la incendii ce ard departe în mod necontrolabil. Rezervații de păduri aflate la mai mult de 200 de mile depărtare ard mocnit, totuși prezența fumului ar putea fi resimțită în zona golfului. Alte locuri, cum ar fi Salem, Oregon, se confruntă cu imagini apocaliptice similare.

Fumul masiv generat de incendiile care se dezlănțuie în California a dus la cea mai lungă perioadă de alerte nesănătoase privind calitatea aerului înregistrate în zona de coastă, cu 25 de zile consecutive de alerte „Spare the Air”.

Recordul anterior a fost de 14 zile consecutive în timpul incendiilor din 2018.

„Fumul și cenușa acționează ca versiunea naturală a unui filtru Instagram”, a spus Jones. „Particulele din aer reflectă lumina soarelui similar cu modul în care o fac particulele de aer mici atunci când soarele apune sau răsare.”

Particulele împrăștie lungimile de undă mai scurte de albastru și verde, ceea ce ne face să nu le putem vedea. Lungimile de undă mai lungi de roșu și galben trec prin fundal, oferindu-ne acest efect „bântuitor”, a spus Jones.

Cerul portocaliu acoperea San Francisco, făcându-l pe Sneha Patil să se simtă ca pe o altă planetă.

„A fost suprarealist”, a scris Patil. „Mi s-a părut că m-am trezit pe Marte!”