Schitul Darvari, ctitorit în anul 1834, este locul din inima Bucureștiului unde credința și spiritualitatea îşi deschid larg porţile spre a-i primi pe cei ce-L caută pe Dumnezeu (VIDEO)

Schitul Darvari, ctitorit în anul 1834, este locul din inima Bucureștiului unde credința și spiritualitatea îşi deschid larg porţile spre a-i primi pe cei ce-L caută pe Dumnezeu (VIDEO)

Material realizat prin Programul Cultural București – Centenar cu sprijinul Primăriei Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic.

August 1834. Lângă Biserica Icoanei s-a zidit o mică biserică de lemn pe cheltuiala căminarului Mihalache Darvari, ca loc de rugăciune pentru familia sa și apropiații lor. În anul următor, familia Darvari a chemat aici 12 călugărițe de la Mănăstirea Pasărea și Ciorogârla.

Povestea schitului Darvari a fost una destul de tumultoasă, precum istoria Bucureștiului a acelor timpuri.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Schitul a cunoscut o perioadă de excepție, odată cu venirea a 13 călugări români din Sfântul Munte Athos, care au creat prin prezență, prin rugăciuni și prin programul liturgic identic cu cel de la Athos un spațiu despre care oricine îi trece pragul spune că este încărcat de sacralitate, un loc în care Dumnezeu este mai aproape de rugători.

“Monahii veneau ca să strângă ajutoare pentru Sfântul Munte. Era o perioadă grea atunci, era după al Doilea Război Mondial. Sufereau și grecii și românii. Și atunci călugări de acolo veneau ca să locuiască aici, făceau slujbe, dar, totodată, strângeau și ajutoare pentru Muntele Athos”, spune Protosinghelul Ghelasie Iorga, starețul Schitului Darvari.

Actualmente, arhitectura bisericii îmbină armonios stilul oltenesc cu cel muntenesc, datorită planurilor arhitectului Gheorghe Simotta, solicitat de generalul de divizie Mihail Darvari, nepotul căminarului Darvari, care a refăcut din temelii vechiul lăcaș începând cu anul 1933. Pictura în frescă este semnată de Iosif Keber.

“Avem Icoana Prodromița. Este o copie fidelă făcută de către călugării de la Muntele Athos, ca să aibă în inima lor chipul Maicii Domnului de la Schitul Prodromu. Avem Sfintele Moaște în racla pe care o regăsim aici. 16 sfinți își au aici părticele din Sfintele Moaște, printre care amintim pe Sfântul Ioan Gură de Aur și pe Sfântul Elefterie”, povestește starețul Schitului Darvari.

În anii 90 , sub îndrumarea părintelui Sofian Boghiu, pictura bisericii este restaurată, iar în martie 1996 spațiul redevine așezământ monahal și viața spirituală reintră în firesc.

Din 2014, stareț al schitului Darvari devine Protosinghelul Ghelasie Iorga, cel care a intrat în cinul monahal încă de la vârsta de 17 ani, demonstrând astfel o chemare profundă, tainică, pe care doar cei curați la cuget o cunosc. La 21 de ani urma să fie hirotonit preot și de atunci slujește lui Dumnezeu în fiecare clipă.

Material realizat prin Programul Cultural București – Centenar cu sprijinul Primăriei Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
09:31 - Cristina Dorobanțu, despărțire dureroasă chiar înainte de nuntă: „Sunt genul de persoană care, dacă pune punct, nu se mai întoarce în trecut”
09:31 - Aproape 10 mii de găini au ars de vii într-un incendiu uriaș de la o fermă de găini din județul Satu Mare
09:24 - Washington avertizează Kievul: SUA „nu permit” Ucrainei să lanseze atacuri în Rusia
09:22 - Eugen Tomac, despre aderarea României la Schegen: Declarația Președintelui, extrem de nefericită. Un stat UE ne îngrădește un drept, utilizând argumente false (VIDEO)
09:12 - Camelia Șucu a alcătuit un top al bărbaților importanți din viața ei: cine se află pe primul loc
09:08 - Democrații mai câștigă un loc în Senatul SUA și obțin majoritatea de 51-49, după victoria lui Raphael Warnock în Georgia
08:58 - Războiul din Ucraina a dublat numărul demisiilor din Armată. Tinerii încep să fugă de școlile militare, banii mai mulți din sectorul privat, posibili „vinovați”
08:51 - Solstițiul de iarnă 2022, cea mai scurtă zi din an. Când are loc și ce semnificație are în tradiția populară
08:48 - Robert Negoiță: Primăria Generală nu ne lasă să facem pasajul de la Dristor. Fac un apel către primarul general să nu ne mai blocheze în aceste proiecte absolut necesare și utile pentru București (VIDEO)
08:37 - Numărul producătorilor de usturoi din România a depăşit aşteptările. Există chiar un soi de usturoi pe care-l cheamă Benone, după Benone Sinulescu