Scriitorul Milan Kundera, gest incredibil făcut după 45 de ani de exil! Fanii din întreaga lume au amuţit

Scriitorul Milan Kundera, gest incredibil făcut după 45 de ani de exil! Fanii din întreaga lume au amuţit

Celebrul scriitorul ceh Milan Kundera face un gest impresionant de apropiere de ţara sa natală, după 45 de ani de exil.Kundera a decis să doneze biblioteca şi arhiva sa personală oraşului său natal, Brno, a anunţat joi ministrul culturii din Cehia, Lubomir Zaoralek, potrivit ABC.

Decizia celebrului scriitor în vârstă de 91 de ani, care trăieşte în Franţa din 1975, arată dorinţa sa de împăcare cu ţara sa natală, a spus ministrul. Milan Kundera a avut o relație conflictuală cu ţara sa natală, din care a fugit pe vremea Cehoslovaciei comuniste.

De altfel,autorul celebrului roman „Insuportabila uşurătate a fiinţei” şi-a recăpătat cetăţenia cehă abia la sfârşitul anului trecut.

Un eveniment cultural extraordinar

Materialul bibliografic, care include opera lui de Kundera în peste 40 de limbi străine, articole şi recenzii sau analize literare ale cărţilor sale, va fi transportat în această toamnă în oraşul Brno, din sud-estul Republicii Cehe.

Donaţia scriitorului se va adăuga secţiunii numite „Biblioteca lui Milan Kundera” din cadrul Bibliotecii Provinciale Moravia. Întreaga colecţie va fi disponibilă public, majoritatea şi în format digital, a anunţat instituţia beneficiară a donaţiei.

Ministrul Zaoralek a salutat gestul lui Kundera, catalogându-l un eveniment cultural extraordinar.

Milan Kundera a fost dat afară din partid pentru activități anticomuniste în 1950, devenind un disident. În cele din urmă a fugit din Republica Cehoslovacia în Franța, în 1975.În 1979, statul comunist i-a retras cetățenia, iar doi ani mai târziu a devenit cetățean francez. Cărțile sale au fost interzise în țara natală până la sfârștiul anilor ’80. A putut să-și viziteze țara natală, pentru prima oară de la plecare, în 1996.

După Franz Kafka, Kundera este considerat cel mai cunoscut romancier ceh din secolul XX.

Kundera, în izolare de ani de zile

Milan Kundera trăieşte de ani de zile la Paris.În ţara adoptivăşi-a publicat cele mai faimoase opereprecum “Cartea râsului şi a uitării ” (1979), “Insuportabila uşurătate a fiinţei” (1984), “Arta romanului” (1986) sau “Nemurirea” (1990).

Ultimele sale creaţii, scrise în franceză, încă nu au fost traduse în cehă. Soţia lui Kundera, Vera, a declarat că şoţul său colaborează cu un traducător la prima ediţie în limba cehă a romanului “Ignoranţa”, publicat în 2000.

Autorul trăieşte de mult timp în izolare, călătoreşte întotdeauna incognito şi nu vorbeşte niciodată cu presa.