Premierul maghiar Viktor Orban și omolugul său polonez Mateusz Morawiecki au avut miercuri o întâlnire la Budapesta în care s-au pus de acord privind colaborarea dintre cele două țări pentru susținerea proiectelor comune ce vizează Uniunea Europeană.
Ambele țări resping ferm sistemul de redistribuire a migranților în statele Uniunii Europene pe baza unor cote obligatorii și cer să aibă un cuvânt în privința viitorului forului european.
"Politica Uniunii Europene în domeniul migraţiei a eşuat. Dorim să avem un cuvânt de spus, întrucât aceste ţări (din Europa Centrală) au o viziune despre viitorul Europei", a afirmat Viktor Orban, conform Agerpres.
Premierul maghiar a anunțat încă din decembrie că va bloca orice acțiune din interiorul Uniunii Europene privind retragerea dreptului de vot pentru Polonia ca urmare a sancțiunii aplicate de Bruxelles pentru modificările din domeniul justiției.
"Grupul de la Vişegrad este o parte esenţială a Europei Centrale şi a Uniunii Europene. El conferă Uniunii o creştere economică solidă, securitate, stabilitate politică şi o atitudine proeuropeană”, a declarat, la rândul său, premierul polonez Mateusz Morawiecki.
Referitor la migraţie, Morawiecki a reafirmat poziţia Poloniei conform căreia „statele membre trebuie să aibă dreptul de a decide pe cine primesc” pe teritoriul lor. El a subliniat că ţările din Grup – Polonia, Republica Cehă, Ungaria şi Slovacia – împărtăşesc aceeaşi poziţie cu privire la Brexit şi la politica UE în domeniul apărării.