Șefa Comisiei Europene vrea să suspende fondurile UE pentru țările care nu respectă drepturile comunității LGBTI

Șefa Comisiei Europene vrea să suspende fondurile UE pentru țările care nu respectă drepturile comunității LGBTI
Foto: Hepta - Zuma Press / Jaap Arriens

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vrea să condiționeze accesarea fondurilor europene de respectarea drepturilor persoanelor LGBTI (lesbiene, gay, bisexuale, transgen și intersex).

Fonduri europene cu condiția respectării drepturilor LGBTI

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat vineri că va face tot ce-i stă în putere pentru a se ajunge la suspendarea accesării fondurilor europene în cazul statelor membre ale UE care nu respectă drepturile persoanelor LGBTI.

Mai mult, von der Leyen dorește judecarea guvernelor țărilor care asupresc această comunitate.

‘Discriminarea în funcţie de orientarea sexuală nu are sub nicio formă loc în Uniunea Europeană. Şi, atât cât îmi va sta în putere, voi acţiona împotriva acesteia. Inclusiv prin suspendarea distribuirii fondurilor şi aducerea guvernelor în faţa justiţiei”, a spus Ursula von der Leyen, potrivit agenției EFE, transmite Agerpres.

Șefa Comisie Europene a făcut astfel referire la guvernele Poloniei și Ungariei, care nu respectă drepturile minorităților sexuale.

Ursula von der Leyen a adăugat că va face presiuni ”pentru a exista o recunoaştere reciprocă a relaţiilor familiale în UE, pentru că dacă eşti părinte într-o ţară, eşti în toate”.

Comisia Europeană lucrează la o ”strategie LGBTI” a UE

O ‘strategie LGBTI’ a Uniunii Europene va fi prezentată curând, a mai spus von der Leyen.

”Fiecare persoană în Europa trebuie să fie liberă pentru a fi cine doreşte şi să iubească pe cine doreşte, în toate ţările europene”, consideră şefa Comisiei.

LGBT este un acronim care se referă la colectivitatea lesbiană, gay, bisexuală, transsexuală și intersexuală. Utilizat încă din anii ’80, termenul LGBT este o adaptare a acronimului LGB, care inițial înlocuia expresia „comunitate gay”, în care multe comunități nu se puteau regăsi.