Șefa diplomației europene: Imigranții vor continua să vină în Europa, chiar dacă, printr-un miracol, s-ar rezolva problema siriană

Șefa diplomației europene: Imigranții vor continua să vină în Europa, chiar dacă, printr-un miracol, s-ar rezolva problema siriană
Foto: worldtribune.com

Imigranții vor continua să vină în Europa chiar și în cazul în care comunitatea internațională reușește să pună capăt conflictului din Siria, este de părere Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Federica Mogherini, relatează Agerpres, citând  publicația italiană La Repubblica.

„‘Să nu ne amăgim. Astăzi Siria este într-o poziție de prim-plan, cu patru milioane de refugiați în străinătate și opt milioane de strămutați pe teritoriul sirian. Dar dincolo de Siria, există o lume de războaie, foamete și mizerie”, a declarat Mogherini.

Acesta este de părere că blocul comunitar trebuie să vină cu o reformă a procedurii privind acordul la azil prin vot, așa cum s-a întâmplat la Consiliul JAI în cazul cotelor obligatorii de redistribuire a refugiaților.

„Chiar dacă printr-un miracol, s-ar rezolva mâine problema siriană, Libia va rămâne un coridor deschis și necontrolat spre Europa, până când cel puțin vom reuși să reconstruim statul acolo. Și dincolo de Libia există întreaga Africă”, a adăugat ea.

„Noi trebuie să tratăm problema ca pe o chestiune europeană. Așa că vom merge în această direcție. Sperăm să fim în măsură să o rezolvăm consensual, dar utilizarea instrumentelor autorizate de tratatul (UE) nu trebuie să fie un tabu”, a spus Mogherini.

UE se confruntă cu cel mai mare val de refugiați de la cel de-al Doilea Război Mondial, cele mai multe persoane care își riscă viața pentru a ajunge în Europa fiind cele din Siria. Potrivit Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM), dintre cele 485.500 de persoane care au intrat în Grecia și Italia de la 1 ianuarie, peste 182.000 sunt sirieni.