Șeful de cabinet al premierului Ungariei susține că Laura Codruța Kovesi nu este potrivită pentru a conduce Parchetul European

Șeful de cabinet al premierului Ungariei susține că Laura Codruța Kovesi nu este potrivită pentru a conduce Parchetul European
Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Șeful de cabinet al premierului Ungariei, Viktor Orban, Gergely Gulyas, consideră că Laura Codruța Kovesi nu este persoana potrivită pentru a fi la conducerea noului Parchet European (EPPO). Ungaria nu participă la EPPO.

Șeful de cabinet al lui Viktor Oban, critici la adresa Laurei Codruța Kovesi

Gergely Gulyas a afirmat, în cadrul unei declarații de presă, că fosta șefă a DNA din România nu este potrivită pentru șefia Parchetului European, informează Agerpres, citând agenția MTI. Din punctul său de vedere, numirea Codruței Kovesi în fruntea instituției europene ar putea afecta eficiența acesteia pentru că ea însăși a fost subiectul unor anchete și a investigat, la rândul său, ”politicieni ungari în România pe baza unor acuzaţii inventate”.

Parchetul Europeanși-a început oficial activitatea pe 1 iunie. EPPO are sediul la Luxemburg și are misiunea de a combate utilizarea frauduloasă la fondurilor UE.

Ungaria, Polonia, Danemarca, Suedia şi Irlanda sunt statele membre ale blocului comunitar care nu participă la noul Parchet European, în timp ce Slovenia și Finlanda încă nu au făcut cele două desemnări care le revin.

Kovesi: ÎnceputulEPPOeste un moment istoric

Cu câteva zile înainte de începerea activității EPPO, Laura Codruța Kovesi cataloga începerea activității EPPO drept un moment istoric.

”Sunt foarte mândră să fiu primul procuror-şef european şi să iniţiez acest nou Parchet European anti-fraudă, cred că începutulEPPOeste un moment istoric”,a spus Kovesi pentru agenția de presă EFE.

În acest context, fosta șefă a DNA a avertizat asupra riscului apariției unor delicte în legătură cu banii din fondul european de redresare post-pandemie.