Șeful Serviciului de Informații din Grecia a demisionat în mijlocul scandalului interceptărilor telefonice

Șeful Serviciului de Informații din Grecia a demisionat în mijlocul scandalului interceptărilor telefonice
Kyriakos Mitsotakis, premierul Greciei, sursa foto: captură YT

Șeful serviciului de informații al Greciei a demisionat, a anunțat vineri biroul prim-ministrului, în urma presiunilor tot mai mari asupra guvernului pentru a face lumină în legătură cu utilizarea de programe malware de supraveghere.

Serviciul de informații grec l-a spionat pe Thanasis Koukakis, un jurnalist care lucrează pentru CNN Grecia

Șeful EYP, Panagiotis Kontoleon, și-a prezentat demisia „ca urmare a unor acțiuni greșite constatate în timpul procedurilor legale de ascultare a telefoanelor”, a declarat biroul premierului într-o declarație.
Kontoleon nu a putut fi contactat pentru comentarii.

La începutul acestei săptămâni, doi legislatori care au vorbit cu Reuters sub protecția anonimatului au declarat că Kontoleon a recunoscut în timpul unei comisii parlamentare pe 29 iulie că serviciul său l-a spionat pe Thanasis Koukakis, un jurnalist care lucrează pentru CNN Grecia.

Acea audiere cu ușile închise a fost convocată după ce liderul partidului de opoziție socialist PASOK a depus o plângere la procurorii instanței supreme în legătură cu o tentativă de ascultare a telefonului său mobil cu un software de supraveghere.

Într-o declarație separată de vineri, biroul premierului a declarat că un consilier de rang înalt al premierului Kyriakos Mitsotakis, secretarul general al acestuia, Grigoris Dimitriadis, a demisionat de asemenea, fără a oferi mai multe detalii.

Guvernul afirmă că autoritățile grecești nu folosesc programele de spionaj presupus a fi fost utilizate pentru urmărirea lui Koukakis și nu fac afaceri cu companii care le vând.

În aprilie, un procuror grec a început o anchetă privind o acuzație a lui Koukakis potrivit căreia pe smartphone-ul său ar fi fost instalat un software de supraveghere.

Urmăriți B1TV.ro și pe