Șeful Statului Major: Potenţiala escaladare a tensiunilor din regiune, subiect major de îngrijorare / Generalul Ben Hodges: Aveți autostrăzi, poduri, tuneluri dacă aliații trebuie să ajungă rapid în România?

Șeful Statului Major: Potenţiala escaladare a tensiunilor din regiune, subiect major de îngrijorare / Generalul Ben Hodges: Aveți autostrăzi, poduri, tuneluri dacă aliații trebuie să ajungă rapid în România?
Foto: Hepta - Abaca Press / AA/ABACA

Daniel Petrescu, şeful Statului Major al Apărării, a declarat că potenţiala escaladare a tensiunilor care există în regiune e, pentru România, un subiect „major de îngrijorare”. La rândul său, general-locotenent în rezervă Ben Hodges, fost comandant al Armatei SUA în Europa, a ținut să laude rolul României în menținerea securității în regiune. Pe de altă parte, acesta a remarcat problemele de infrastructură.

Daniel Petrescu, despre situația de securitate din regiune

„Federaţia Rusă a adoptat o postură caracterizată de pârghii de putere centralizate, militarizare accelerată şi ostilitate exprimată deschis către Vest”, iar „linia întâi a atitudinii sale asertive este acum regiunea extinsă a Mării Negre”, a declarat Daniel Petrescu, în cadrul unei conferințe, potrivit Agerpres.

Acesta a precizat apoi că anexarea ilegală a Crimeii a dat Rusiei un avantaj clar, anume transformarea peninsulei într-un bastion al forţelor navale şi aeriene.

„Rusia acţionează pentru a câştiga control deplin asupra activităţilor navale în Marea Neagră, pentru a-şi proteja mijloacele de comunicare şi rutele de transport de energie, pentru a intimida o parte din statele din zonă şi să influenţeze accesul forţelor NATO în Marea Neagră”, a explicat Petrescu apoi.

În acest context, „potenţiala escaladare a tensiunilor care există în regiune, pe fondul creşterii posturii asertive a Rusiei şi al folosirii acţiunilor hibride, rămâne pentru noi un subiect major de îngrijorare privind securitatea naţională”, a transmis şeful Statului Major.

Petrescu a vorbit apoi despre consolidarea posturii de descurajare şi apărare a NATO, despre consolidarea capacităţii UE de a reacţiona alături şi acordul SUA privind securitatea regiunii Mării Negre ca fiind soluţii pe termen lung pentru asigurarea stabilităţii regionale. În acest context, România şi-a consolidat rolul de aliat, asigurând securitatea în regiune.

Ben Hodges, despre rolul României în cadrul NATO

La conferință a participat și general-locotenent în rezervă Ben Hodges, fost comandant al Armatei SUA în Europa, care a ținut să aprecieze rolul României de furnizor de securitate în regiune: „România este centrul de greutate pentru SUA în regiune şi este centru de greutate pentru NATO în regiune”.

Totuși, Hodges a ținut să atragă atenția asupra problemelor de infrastructură: „Există câteva aspecte legate de mobilitate. Unul este infrastructura. Podurile – aveţi podurile peste multele râuri ale României, mai ales Dunărea? Autostrăzi, tuneluri care permit deplasarea rapidă spre şi în România, când aliaţii trebuie să vină rapid – susţine infrastructura aşa ceva?”.

Ultima oră
12:14 - Jaqueline Cristian, a doua româncă în turul II de la Australian Open 2022. Victorie la pas cu Greetje Minnen, locul 84 mondial
12:07 - Eugen Tomac: Fuziunea cu PNL nu există la ora actuală pe agenda PMP / Niciodată nu am negociat funcții pentru mine în numele partidului / Majoritatea liderilor au decis că se impune un nou congres
12:02 - Fuego, atac dur la adresa românilor: „Cultura unui popor nu e un moft, e o necesitate”
11:56 - Cristian Diaconescu: Gruparea condusă de Eugen Tomac a încercat în mod abuziv preluarea conducerii PMP. Mi-a blocat accesul pe pagina de Facebook a partidului
11:46 - Unde se grăbea polițistul atunci când a lovit-o mortal pe Raisa, pe trecerea de pietoni. Noi detalii din anchetă (VIDEO)
11:40 - Un tânăr de origine română a murit după ce a căzut de la etajul 9, în Rusia. Băiatul era campion la CS:GO
11:17 - Șeful Poliției Capitalei: Nu se impunea prezența a doi polițiști în mașină. Agentul cunoaște tot ce a făcut în acea zi, el e singurul în măsură să răspundă, iar asta în fața procurorului de caz (VIDEO)
11:13 - Dan Negru se lansează în politică? Anunț de ultima oră: „Frica oprește viața! Și eu am obosit un pic”
11:11 - Cod galben și portocaliu de viscol și ninsori, valabil până marți în România. Harta județelor aflate sub avertizarea ANM
11:04 - Lucian Bode: Am decis să reanalizăm la nivelul MAI procesul de recrutare din sursă externă. Avem un deficit de personal uriaș, aproape 30.000 de funcții (VIDEO)