Funeraliile pentru Shinzo Abe vor costa 1,8 milioane euro

Funeraliile pentru Shinzo Abe vor costa 1,8 milioane euro
Foto: Hepta.ro / DPA Images / Kay Nietfeld

Funeraliile organizate de statul nipon pentru fostul premier Shinzo Abe, pe 27 septembrie, vor costa cel puţin 250 de milioane yeni (circa 1,8 milioane de euro).

Bugetul va fi obţinut în totalitate din fondurile de rezervă ale guvenului pentru anul fiscal în curs.

Printre cei care intenţionează să asiste la eveniment se numără și fostul preşedinte american Barack Obama, actuala vicepreşedintă Kamala Harris sau preşedintele francez Emmanuel Macron.

Evenimentul amintește de Japonia post-război, când a avut loc, în 1967,  înhumarea lui Shigeru Yoshida, om politic care a guvernat între anii 1946 -1954.

Vor participa aproximativ 6.400 persoane

Bugetul va acoperi cheltuielile pentru închirierea locului de desfăşurare a ceremoniilor, stadionul Budokan din Tokyo sau  măsurile anticoronavirus; nu și includ măsurile de securitate.

Cheltuielile au fost criticate dpe motivul că nu ar trebui susținute din bani publici; opoziția amintește cazul altor funeralii de foşti înalţi demnitari ce nu au fost acoperite din bugetul public.

Purtătorul de cuvânt al guvernului, Hirokazu Matsuno, a declarat că ‘‘banii vor proveni de la stat, din categoria rezervă generală”, şi că autorităţile se concentrează pentru ca înhumarea să fie ”solemnă şi caldă”.

Familia lui Abe a organizat din iulie funeralii private la templul budist Zojoji din Tokyo unde s-au strâns mii de persoane.

Fostul prim-ministru a murit la 08 iulie, la 67 de ani, fiind împuşcat în timpul unui discurs electoral în faţa unei gări din oraşul Nara.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
10:31 - Benzina și motorina s-au ieftinit ușor / Care este prețul carburanților, 2 februarie 2023
10:24 - 25% din veniturile românilor s-au dus pe mâncare și băutură. Adrian Negrescu: Prețurile au crescut foarte mult și nivelul salarial în România a rămas în urma inflației. Puterea de cumpărare va continua să scadă (VIDEO)
10:09 - Israel a efectuat lovituri aeriene asupra Fâșiei Gaza, la câteva ore după ce a interceptat o rachetă trasă de pe acest teritoriu palestinian
10:06 - Proteste masive în Marea Britanie / Oamenii, nemulțumiți de criza economică și cer salarii mai mari (VIDEO)
10:03 - Bărbat împuşcat în gât, în plină stradă, de un cunoscut, dintr-o maşină, în orașul Iași. Polițiștii caută atacatorul
09:59 - Președinta Comisiei Europene, a patra vizită la Kiev de la începutul invaziei ruse. Ursula von der Leyen: UE este alături de Ucraina la fel de ferm ca întotdeauna
09:58 - Circulaţia a fost restricţionată pe DN 7 – Valea Oltului, între Lazaret şi Boiţa, din cauza unor fisuri în asfalt
09:56 - OMV Petrom anunță un profit de peste trei ori mai mare decât anul precedent, dar tot nu vrea să plătească taxa de solidaritate
09:43 - Trafic redeschis între Rânca și Novaci, pe Transalpina. Prefectul din Gorj: Se acționează cu mai multe utilaje pentru că încă ninge abundent. Suntem sub Cod portocaliu de ninsori și viscol (VIDEO)
09:37 - Ceartă cu miză de 6,5 de milioane de euro în Vrancea, după dezastrul de la sfârșitul săptămânii trecute. Prefectul Nicușor Halici acuză firmele lui Victor Roman că nu deszăpezesc, conform contractului, drumurile județene