Sinuciderea asistată va fi legalizată în Austria. Noul proiect de lege a fost propus la Viena

Sinuciderea asistată va fi legalizată în Austria. Noul proiect de lege a fost propus la Viena
Foto simbol: Hepta.ro / Sputnik / Kirill Braga

Guvernul federal din Viena a propus o lege prin care sinuciderea asistată va fi legală pentru persoanele în stadiu terminal, a anunțat, sâmbătă, cancelaria federală prin intermediul unui comunicat de presă. 

Noul proiect de lege stabilește condițiile în care sinuciderea asistată va fi posibilă în viitor, în urma unei hotărâri a Curții Constituționale a Austriei, din decembrie, anul trecut, conform căreia interzicerea sinuciderii asistate ar fi neconstituțională, deoarece încalcă dreptul unei persoane la autodeterminare. 

„Bolnavii în stare critică ar trebui să aibă acces la sinuciderea asistată”

Noua lege permite bolnavilor adulți în stare terminală să recurgă la sinucidere asistată, se arată într-un comunicat de presă. 

Pentru a recurge la aceasta, doi medici trebuie să ateste faptul că bolnavul este conștient de propriile decizii. De asemenea, trebuie să se respecte o întârziere de 12 săptămâni, întârziere ce poate fi redusă la doar 2 săptămâni în cazul bolnavilor în stadiu terminal.

„Bolnavii în stare critică ar trebui să aibă acces la sinuciderea asistată”, a declarat cancelaria federală.

La începutul acestui an, Spania a devenit a patra țară din UE care a permis sinuciderea asistată.

Un nou proiect de lege este în discuție și în Regatul Unit, dar aceasta este departe de a fi aprobată.

Ultima oră
19:20 - Șeful WTA, profund îngrijorat că Shuai Peng ar fi „cenzurată”. Tenismena dispăruse săptămâni întregi după ce a acuzat un fost vicepremier al Chinei că ar fi violat-o
18:52 - Viktor Orban, scrisoare de felicitare pentru Nicolae Ciucă: Pandemia a arătat că Ungaria și România pot conta întotdeauna una pe cealaltă / Premierul ungar, încântat de prezența UDMR la guvernare
18:32 - Circa 62.000 de persoane vaccinate în ultimele 24 de ore. Peste 7,71 milioane au primit măcar o doză în cele 11 luni scurse de la debutul campaniei
18:14 - Horoscop Alina Bădic pentru săptămâna 28 noiembrie – 4 decembrie. În această perioadă, puterea e a celor echilibrați și cu forță sufletească (VIDEO)
17:07 - Metrorex, informații despre circulația metroului din București în perioada 27 noiembrie – 1 decembrie
16:57 - Adriana Pistol (CNSCBT): În România există șapte laboratoare care efectuează secvențieri. Spitalel Covid, alertate să recolteze probe pentru depistarea variantei Omicron (VIDEO)
16:30 - Marea Britanie a depistat două cazuri de infectare cu tulpina sud-africană, așa-numita variantă Omicron
16:26 - Joe Biden plănuiește să discute cu Volodimir Zelenski și Vladimir Putin despre comasarea trupelor ruse la frontierele Ucrainei
16:16 - Virgil Popescu: IMM-urile să înceapă depunerea cererilor pentru compensarea facturilor la electricitate și gaze
15:44 - Hotărâre CNSU: Noi restricții după confirmarea tulpinii COVID Omicron în Europa