Siria, suspectată că ascunde o instalaţie nucleară

Siria, suspectată că ascunde o instalaţie nucleară
Institutul de Ştiinţă şi Securitate Internaţională (ISIS) a publicat unele imagini ce par să confirme suspiciunile privind intenţiile Siriei de a ascunde o instalaţie nucleară, care ar putea avea legătură cu...

Institutul de Ştiinţă şi Securitate Internaţională (ISIS) a publicat unele imagini ce par să confirme suspiciunile privind intenţiile Siriei de a ascunde o instalaţie nucleară, care ar putea avea legătură cu un atentat petrecut în Israel în 2007, relatează AFP.

Imaginile venite miercuri prin satelit şi postate pe site-ul  ISIS confirmă activităţile nucleare ale Siriei, fapt ce ar putea determina ONU să demareze o investigaţie în acest sens.

Fotografiile arată o activitate intensă în zonă, precum şi turnarea unei fundaţii de beton în apropierea satului Marj as Sultan, aflat lângă Damasc, la scurt timp dupa ce cererea de inspecţie făcută către Agenţia Naţională pentru Energie Atomică (AIEA), în mai 2008.

„Statutul operaţional al unităţii este încă necunoscut. Totuşi, există suspiciunea că Siria a evacuat clădirile înainte de jumătatea anului 2008 şi a luat măsuri pentru a-şi muşamaliza activităţile anterioare privind acest site”, arată raportul ISIS, citat de AFP.

„Ridicarea unei noi fundaţii ar putea fi o încercare de a da peste cap cercetările făcute de AIEA pentru a vedea dacă există uraniu în zonă , în cazul unei vizite pe aceste site-uri suspecte”, se mai arată în raportul menţionat.

Potrivit datelor ISIS, unitatea din Marj al Sultan este una dintre cele trei site-uri aflate „în legătură operaţională” cu bombardamentele ce au avut loc la reactorul din Dair Alzour, aflat în partea de est a ţării. Damasc a acordat inspectorilor ONU acces la baza din Dair Alzour în iunie 2008, însă după acest incident, accesul a fost blocat în zonă.

După vizita AIEA din 2007, inspectorii au confirmat că unitatea avea caracteristicile unei baze nucleare.  De asemenea, inspectorii ONU au găsit urme de uraniu în acea zonă, însă nu au primit explicaţii de la oficialităţile din Damasc în acest sens.

Siria a negat orice blocare a activităţii AIEA , iar preşedintele Bashar al-Assad a dezminţit că ţara sa ar fi implicată în activităţi nucleare, într-un interviu acordat publicaţiei Wall Street Journal luna trecută.