Social-democraţii, din nou la putere în Macedonia de Nord: Zoran Zaev a fost reconfirmat în funcţia de prim-ministru

Social-democraţii, din nou la putere în Macedonia de Nord: Zoran Zaev a fost reconfirmat în funcţia de prim-ministru
Foto: Hepta - Abaca Press / AA/ABACA

Zoran Zaev, liderul social-democraților din Macedonia de Nord, a fost reconfirmat, duminică, în funcția de prim-ministru al acestei țări. Parlamentul de la Skopje a aprobat acordul său de coaliție cu principalul partid al albanezilor din ţară, DUI. La alegerile legislative din iunie, social-democrații obținuseră o victorie la limită asupra taberei naţionaliste, cu 46 din cele 120 de locuri ale Parlamentului. A fost primul scrutin după ce Guvernul Zaev a adăugat termenul „de Nord” la numele ţării, pentru a soluționa un vechi conflict cu Grecia și pentru a deschide astfel calea spre aderarea țării sale la Uniunea Europeană și la NATO.

Social-democratul Zoran Zaev, confirmat în funcția de prim-ministru al Macedoniei de Nord

Duminică, Parlamentul Macedoniei de Nord a aprobat acordul de coaliție dintre social-democrați și principalul partid al albanezilor din ţară, DUI, astfel încât Zoran Zaev a fost reconfirmat în funcția de prim-ministru al acestei țări.

Potrivit înțelegerii, Zaev ar urma să cedeze funcția unui membru al minorităţii albaneze a ţării pentru o sută de zile, după expirarea mandatului de patru ani al noului guvern și înainte de organizarea alegerilor.

Parlamentul a aprobat înțelegerea cu 62 de voturi din totalul de 120.

„Se deschide o perioadă de ordine, justiţie şi disciplină”, a declarat Zoran Zaev, în plenul Parlamentului, după obținerea acestui rezultat.

Social-democraţii din Macedonia de Nord câștigaseră la limită alegerile parlamentare din iunie

Formațiunea condusă de Zoran Zaev a obținut o victorie strânsă asupra taberei naţionaliste la alegerile parlamentare din iunie: a primit 46 din cele 120 de locuri ale Legislativului.

Au fost primele alegeri după ce Guvernul Zaev a adăugat termenul „de Nord” la numele ţării, pentru a soluţiona un vechi conflict cu Grecia şi pentru a deschide calea spre aderarea ţării la Uniunea Europeană şi NATO.

Acordul a fost puternic contestat de naţionaliştii de dreapta din VMRO-VPMNE și a acutizat divizările politice din acest stat. În februarie, Parlamentul de la Skopje a ratificat protocolul de aderare a Macedoniei de Nord la NATO.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`