Societatea Ornitologică Română mai poate monitoriza doar 4 acvile țipătoare: O pasăre a fost arsă de sătenii din Zambia

Societatea Ornitologică Română mai poate monitoriza doar 4 acvile țipătoare: O pasăre a fost arsă de sătenii din Zambia
Societatea Ornitologică Română mai poate monitoriza doar patru din cele 19 acvile țipătoare, relatează HotNews. Celelalte 16 păsări au murit, au pierdut emițătorul sau acesta nu mai funcționează. Lisa,...

Societatea Ornitologică Română mai poate monitoriza doar patru din cele 19 acvile țipătoare, relatează HotNews.

Celelalte 16 păsări au murit, au pierdut emițătorul sau acesta nu mai funcționează.

Lisa, una dintre păsările dispărute a fost prinsă de sătenii din Zambia care au considerat-o ființă magică ”decorată cu inel metalic argintiu și ecran de televizor”. Pasărea a fost bătută cu bețe și mai apoi arsă.

Acvila Coves a murit după ce a mâncat carne dintr-o capră otrăvită în Uganda. Pentru recuperera trupului acestei păsări, s-a plătit o cauțiune.

Vedeta proiectului, Narcis, a supraviețuit, iar emițătorul său încă funcționează.

În prezent, din cele 19 acvile pe care s-au montat transmitatoare satelitare, mai sunt monitorizate doar trei păsări. Motivul îl reprezintă faptul că transmițătoarele nu mai transmit date sau le trimit din aceleași locații de mai mult timp, ceea ce poate însemna ori că pasărea a murit, ori că a căzut transmițătorul de pe spatele ei. Este foarte greu să aflăm, chiar și cu ajutorul transmițătoarelor satelitare, ce s-a întâmplat cu păsările ale căror transmițătoare nu mai trimt date: dacă sunt în viață și s-au eliberat de transmițător, dacă mai sunt în viață și transmițătorul încă aflat pe spatele lor s-a defectat sau pur și simplu au murit. În foarte puține cazuri am aflat date certe despre câteva dintre păsările pe care le-am monitorizat, în special de la ornitologi din diverse zone pe care pasărea le tranzitează în migrație sau din zonele de iernare„, a declarat Ovidiu Bufnilă, purtătorul de cuvânt al SOR.

Proiectul de monitorizare a acvilelor țipătoare mici a fost demarat în 2010 de Agenția Regională de Protecția Mediului Sibiu alături de Asociația pentru Protecția Păsărilor și a Naturii „Grupul Milvus” și Societatea Ornitologică Română. Acestea se derulează pe o perioadă de 4 ani (2010-2013) și beneficiează de o finanțare de circa două milioane de euro venită prin programul ”LIFE+” al Comisiei Europene. Scopul proiectului de monitorizare este de a găsi soluții pentru conservarea acestei specii, aflate în pericol de dispariție.