Spania amenință că va respinge acordul privind Brexit din cauza situației Gibraltarului

Spania amenință că va respinge acordul privind Brexit din cauza situației Gibraltarului

Guvernul Spaniei amenință că va respinge acordul lui Theresa May privind Brexit din cauza situației Gibraltarului și cere schimbări de ultim-moment înainte de un summit crucial, relatează The Independent.

La sosirea la Bruxelles pentru a participa la reuniunea Consiliului de Afaceri Generale al UE, ministrul spaniol de Externe a afirmat că Spania doreşte ca acordul încheiat de UE şi Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord să precizeze în mod clar că legăturile între Londra şi blocul comunitar nu se vor aplica şi Gibraltarului.
De partea cealaltă, Guvernul condus de Theresa May spune că nu va face nicio excepție pentru Gibraltar, dar nici pentru vreun alt teritoriu britanic – ceea ce expune cele două Guverne la o coliziune înainte de întâlnirea din acest weekend.

„Negocierile dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană au o anvergură teritorială care nu include Gibraltarul. Negocierile în ceea ce privește Gibraltarul trebuie să facă obiectul unor discuții separate. Acest lucru trebuie afirmat clar, și până când aceste aspecte nu vor fi clarificate în acordul Brexit și în declarația politică privind viitoarele noastre relații, nu putem susține propunerile”, a afirmat ministrul spaniol de Externe, Josep Borell, luni dimineață la Bruxelles.

Declarația demnitarului spaniol vine în contextul în care negociatorii britanici și cei europeni au încheiat săptămâna trecută acordul care stabilește termenii retragerii Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord din blocul comunitar la 29 martie 2019. Acestea fiind spuse, mai rămâne ca acordul să fie ratificat de ambele părți.

Gibraltarul, teritoriu britanic începând cu anul 1773, găzduiește aproximativ 30.000 de locuitori. Astfel, Gibraltarul urmează să părăsească Uniunea Europeană alături de Regatul Unit în martie 2019, deşi 96% din populaţia sa a votat, la referendumul din iunie 2016, pentru rămânerea în interiorul blocului comunitar.