Spania: Aproape 2.300 de persoane, testate pozitiv cu coronavirus după ce au participat la festivalurile de muzică din Catalonia

Spania: Aproape 2.300 de persoane, testate pozitiv cu coronavirus după ce au participat la festivalurile de muzică din Catalonia
Foto simbol: Pixabay

Marile festivaluri de muzică au dus la creșterea numărului de infectări cu coronavirus în Catalonia, Spania, arată un studiu al Departamentului de Sănătate din regiune. 2.279 de participanți la concertele Vida, Canet Rock și Cruïlla au contractat SARS-CoV-2. Numărul este cu 76% mai mare decât cel întregistrat într-un grup de control și cu 58% mai mare decât era așteptat, arată analiza, citată de El Pais.

Impactul festivalurilor din Catalonia asupra răspândirii coronavirusului

Carme Cabezas, secretarul catalan pentru Sănătate Publică, a admis că festivalurile de muzică „au avut un impact” asupra transmiterii coronavirusului. Totuși, aceasta a adăugat: „cu 842 mai multe cazuri decât s-a anticipat, nu putem spune că acestea au contribuit la o suprarăspândire a virusului”.

Atenția asupra acestor festivaluri a fost cu atât mai mare cu cât ele s-au desfășurat la începutul lunii iulie, când Catalonia se confrunta deja cu o creștere a numărului de îmbolnăviri.

Când au avut loc Canet Rock și Vida, între 30 iunie și 4 iulie, rata de infectare era de 689 la 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile. Când s-a desfășurat festivalul Cruïlla, pe 10 și 11 iulie, incidența era deja de peste 1.000 de cazuri la 100.000 de locuitori.

Cei care au dorit să participe la festivaluri au trebuit să prezine un test negativ pentru COVID și să poarte tot timpul masca de protecție. Dar imagini din timpul concertelor au arătat că nu toată lumea a respectat regula. Ulterior, Josep Maria Argimon, responsabil catalan cu sănătatea publică, a admis că organizarea concertelor n-ar fi trebuit permisă.

Cei aproape 50.000 de oameni care au participat la concerte au fost comparați cu un grup de control format din persoane cam de aceeași vârstă și imunitate. Studiul a arătat că 466 de participanți la Vida, 956 la Carnet Rock și 857 la Cruïlla au fost testați pozitiv în următoarele două săptămâni. În aceeași perioadă, numărul de cazuri depistate în grupul de control a fost de 1.293. Cei care au făcut studiul s-au așteptat la maxim 1.437 de infectări, dar numărul real a fost de 2.279.

271 de participanți, adică 0,45%, au mers la măcar un concert, deși au fost testați pozitiv cu coronavirus înainte.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:35 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: Mesajele pe care le primim din astral despre viitor sau trecutul nostru foarte îndepărtat. Cum le decriptăm (VIDEO)
00:07 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: Ce sunt visele de fapt, cum să le interpretăm și cum ne ajută ele să ne descoperim mai bine pe noi înșine (VIDEO)
23:24 - Stelian Tănase: E un bun moment pentru un candidat antisistem la prezidențiale. Maia Sandu ar fi perfectă / Iohannis vrea să-și continue cariera politică. De ce ar pleca la pensie? A stat în pensie când era primar și acum, la Cotroceni (VIDEO)
22:38 - Stelian Tănase: Din această coabitare vai de mama ei, PSD a câștigat deja partida. PNL pur și simplu a dispărut. Poa’ să iasă Ciucă de o mie de ori la TV, nu câștigă un vot, e mort-copt în păpușoi (VIDEO)
22:01 - De ce nu am fost primiți în Schengen până acum. Stelian Tănase: Ai noștri au crezut că pot să nu facă nimic și să le arunce ăstora praf în ochi. N-a mers! Nici pentru NATO, nici pentru UE n-am fost pregătiți (VIDEO)
21:29 - Bătrână de 82 de ani, încătușată din cauza unor facturi restante la gunoi. Cum a reacționat când s-a trezit cu polițiștii la ușă
21:04 - David Popovici, mesaj de Ziua Persoanelor cu Dizabilităţi: „Susțin copiii cu dizabilități să se bucure de viață. Haideți să-i susținem împreună!” (VIDEO)
20:46 - Unul dintre băieții lui Leonard Doroftei a devenit milionar în Canada: „În loc să cheltui banii prostește, eu am ales să îi strâng și să-i investesc”
20:22 - Mihai Bobonete, dezvăluiri despre momentele grele prin care a trecut: „Fac terapie de câțiva ani. Eram într-o stare critică”
20:02 - Reacțiile politicienilor după ce George Simion a cerut ca România să nu mai ajute Guvernul Republicii Moldova: „’Patriotul’ de carton ne cere să abandonăm Chișinăul, adică exact ce vrea Rusia” / „Simion e troll-ul Kremlinului”