SUA: Spionii ruşi sunt mai puţini, dar mai greu de urmărit. De câţi agenţi FBI e nevoie pentru supraveghearea unui spion rus

SUA: Spionii ruşi sunt mai puţini, dar mai greu de urmărit. De câţi agenţi FBI e nevoie pentru supraveghearea unui spion rus

Specialiştii estimează că numărul spionilor ruşi din SUA a scăzut, însă aceştia devin mai greu de urmărit. Un fost consilier al directorului Serviciului Naţional de Informaţii (NSA) spune că este nevoie de circa zece agenţi FBI pentru a supraveghea un spion rus profesionist, în interval de 24 de ore.

Actuali şi foşti oficiali americani au indicat că este puţin probabil ca decizia americană de a expulza 60 de presupuşi agenţi să paralizeze spionajul rus în SUA, deoarece alţii au pătruns şi piratat companii americane, şcoli şi chiar guvernul, notează agenţia Reuters, într-un comentariu preluat de Agerpres.

”Rusia era obişnuită să aibă un singur mod de a face lucrurile”, a declarat un oficial american într-un recent interviu, adăugând că, acum, preşedintele rus Vladimir Putin încurajează multe căi. El a caracterizat acţiunea Moscovei drept un demers cu mult mai multe faţete în timpul preşedintelui Vladimir Putin, el însuşi fost spion.

Biroul Federal de Investigaţii (FBI, poliţia federală americană) urmăreşte mişcările şi monitorizează comunicaţiile spionilor străini suspecţi, dar prezenţa rusească sporită şi apariţia comunicaţiilor criptate, disponibile în comerţ, reprezintă o provocare în plus pentru forţa de contraspionaj a FBI, au afirmat oficialii, dintre care unii s-au exprimat sub rezerva anonimatului în legătură cu acest subiect sensibil.
„Avem un aparat de contraspionaj foarte, foarte, foarte bun”, a declarat Robert Litt, fost consilier general al directorului american al NSA. ”Sunt o mulţime de oameni în FBI a căror activitate este de a da de urma acestor persoane, şi sunt foarte buni”, a adăugat el.

Pentru a sta cu ochii 24 de ore pe un spion instruit, este nevoie de 10 sau mai mulţi ofiţeri americani instruiţi, de la FBI sau de la poliţia locală, pentru a asigura supravegherea intrărilor într-o clădire şi în multe lifturi şi pentru a fi în gardă în legătură cu schimbarea hainelor, a maşinilor şi chiar a coafurilor, a declarat acelaşi oficial.

Una dintre tacticile ruseşti este trimiterea unui mare număr de persoane, printre care doar unul sau doi ofiţeri de spionaj, care se strecoară într-o misiune diplomatică imediat, făcând mai dificil pentru FBI să decidă pe cine să urmărească, a declarat un fost ofiţer american de spionaj, sub rezerva anonimatului.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`